Η αντιμικροβιακή δράση της ελιάς
- 5 Φεβρουαρίου, 2016
- by: prootos
- Τόσο η ελαιευρωπαΐνη όσο και η υδροξυτυροσόλη έχουν αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση έναντι Gram θετικών και Gram αρνητικών βακτηρίων. Σημαντικά μικρόβια όπως η Salmonella enteridis, ο Bacillus cereus, η Escherichia coli, η Pseudomonas aeruginosa, η Klebsiella pneumoniae και ο S. Aureus είναι ευαίσθητα στη δράση των ουσιών της ελιάς.
- Αποτελεσματικότητα αναφέρεται και έναντι βακτηρίων του πεπτικού όπως το Campylobacter jejuni και το Helicobacter pylori ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
- Ο συνδυασμός των φαινολικών ενώσεων είναι πιο αποτελεσματικός από το κάθε ένα συστατικό ξεχωριστά.
- Ο συνδυασμός ελαιοευρωπαΐνη-υδροξυτυροσόλη αδρανοποιεί τον S. Aureus και την παραγόμενη από αυτόν εντεροτοξίνη Α, που εκκρίνεται από το μικρόβιο στο 78% των εξάρσεων.
- Ο μηχανισμός της αντιμικροβιακής δράσης δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί. Η διάσπαση του κυτταρικού τοιχώματος και της κυτταρικής μεμβράνης με την επακόλουθη διάταση του κυττάρου ενοχοποιείται στην περίπτωση των Gram θετικών μικροβίων ενώ η παραγωγή υπεροξειδάσης του υδρογόνου είναι υπεύθυνη για την πρόκληση κυτταρικής απόπτωσης από την υδροξυτυροσόλη στα HL60 κύτταρα.
- Η χρήση των μεταβολιτών των ουσιών της ελιάς ήδη ερευνάται σε συνδυασμό με παραδοσιακά αντιβιοτικά για να αναγνωριστούν νέοι μηχανισμοί συνέργειας και τρόποι αντιμετώπισης ανθεκτικών σε αντιβιοτικά μικροβίων.
- Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό in vitro έναντι του ιού της γρίπης και του έρπητα. Η αντί-ιική δράση του εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς έχει δειχθεί και έναντι συγκεκριμένων στελεχών του ιού της γρίπης όπως ο H1N1 και ο H3N2
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Bioresour Technol. 2010 May;101(10):3751-4. Antioxidant and antimicrobial activities of individual and combined phenolics in Olea europaea leaf extract. Lee OH, Lee BY.
2. Ann Clin Microbiol Antimicrob. 2014 Jul 1;13:24. 3,4-DHPEA-EA from Olea Europaea L. is effective against standard and clinical isolates of Staphylococcus sp. Bisignano C, Filocamo A, Ginestra G, Giofre’ SV, Navarra M, Romeo R, Mandalari G.
3. Altern Med Rev. 2007 Dec;12(4):331-42. Active components and clinical applications of olive oil. Waterman E, Lockwood B.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,