Επιστημονικά Άρθρα
Αποτοξίνωση: Ο ρόλος της στον έλεγχο του βάρους
Η παχυσαρκία είναι μια ομάδα ετερογενών ασθενειών που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως γενετικούς παράγοντες, κακές διατροφικές συνήθειες, λιγότερη φυσική δραστηριότητα, ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές, αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας, δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, διαταραχή του βιολογικού ρολογιού και ούτω καθεξής. Ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί από 105 εκατομμύρια το 1975 σε […]
Συμβουλές για ενέργεια, καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση στην περίοδο των εξετάσεων
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής και εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής να βελτιωθούν οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη και με αυτόν τον τρόπο να αυξηθεί η απόδοση των μαθητών στις μαθητικές εξετάσεις. Η θεωρία αυτή βασίζεται στη φυσιολογία του νευρικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα σε δύο φαινόμενα τα οποία συμμετέχουν στη βέλτιστη λειτουργία […]
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως, αποτελώντας ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα διεθνή προβλήματα υγείας τον 21ο αιώνα. Ο διαβήτης που δεν αντιμετωπίζεται σωστά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική δυσλειτουργία, ακρωτηριασμό ποδιών, καρδιαγγειακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νευροπάθεια. Οι στρατηγικές για […]
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή του οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η αιτιολογία της σιδηροπενίας είναι συχνά πολυπαραγοντική και ταξινομείται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Ο ασθενής δεν προσλαμβάνει σίδηρο […]
Πως μπορούμε με φυσικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε ιώσεις και κρυολογημα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις του αναπνευστικού πάσχουν περίπου 25-50 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, που οδηγούν σε περίπου 150.000 νοσηλείες και 30-40.000 θανάτους στις ΗΠΑ ανά έτος. Τα νούμερα εκτοξεύονται αν μιλούμε για πανδημίες, δημιουργώντας μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Τα αντιικά φάρμακα συνήθως χορηγούνται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ιδιαίτερα στα πρώτα […]
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή ME/CFS, είναι μια περίπλοκη διαταραχή. Προκαλεί υπερβολική κόπωση και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που επιδεινώνονται με τη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, δεν βελτιώνονται πλήρως με την ανάπαυση και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η διάγνωση είναι κλινική και συνήθως χρειάζεται μια ποικιλία ιατρικών […]
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη, θειική γλυκοζαμίνη, MSM, Green Lipped Mussel μαζί με κερσετίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ. H θειική γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη είναι συστατικά του φυσιολογικού χόνδρου. Οι δύο αυτές ουσίες είναι δομικές μονάδες των πρωτεογλυκανών και εμφανίζονται να διεγείρουν τα χονδροκύτταρα για να παράγουν νέο […]
Ριγανέλαιο: Ποιες είναι οι δράσεις του; Πως βοηθάει και την Άνοιξη;
Η ρίγανη είναι ένα σημαντικό μεσογειακό αρωματικό φυτό με μεγάλη αξία στην παραδοσιακή φυτοθεραπεία, δίπλα στις ευρέως διαδεδομένες διατροφικές χρήσεις του. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε γαστρεντερικά, αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, ενώ διαθέτει και σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι παραδοσιακές χρήσεις του περιλαμβάνουν δυσπεψίες, διάρροια, βήχα και βρογχίτιδα. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο κατά του κνησμού, […]
L-GLUTAMINE: Καύσιμο για τα κύτταρα
Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα κύτταρα και τους ιστούς και μετά το νερό είναι η δεύτερη πιο άφθονη ένωση στα θηλαστικά. Μπορούν να ληφθούν από ενδογενείς ή εξωγενείς πρωτεΐνες (δηλαδή διατροφικά) και η διαθεσιμότητά τους είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιβίωση, τη συντήρηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Μεταξύ των 20 […]
Διατροφικές συμβουλές αντιμετώπισης χοληστερίνης
Η δυσλιπιδαιμία ορίζεται ως η παρουσία παθολογικών συγκεντρώσεων λιπιδίων(χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων) στον ορό και είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Η τροποποίηση της δίαιτας και του τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με τη χρήση υπολιπιδαιμικών φαρμάκων αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η σημασία της υγιεινής διατροφής ως […]
Βιταμίνη Κ2 και υγεία των οστών
Η βιταμίνη Κ συνδέεται παραδοσιακά με την πήξη του αίματος, καθώς είναι απαραίτητη για την τροποποίηση 7 πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε αυτόν τον καταρράκτη. Παράλληλα εμπλέκεται στη διαμόρφωση άλλων 11 ή 12 πρωτεϊνών που παίζουν διαφορετικούς ρόλους, ιδίως τη ρύθμιση της ασβεστοποίησης των συνδετικών ιστών. Δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογικά απαραίτητη στα οστά, […]
Super Antioxidant
Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής είναι ουσίες που μπορούν να περιορίσουν ή και να αναστείλουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και οι δυτικές κοινωνίες τα ενσωματώνουν με αυξημένη συχνότητα στους πληθυσμούς τους. Μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης επιδιώκεται η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και κατ’ επέκταση των διαφόρων οργάνων και συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Ξεχωρίζει η καρδιοπροστασία […]