

Οι πολλές μεταμφιέσεις της έλλειψης βιταμίνης Β1 – θειαμίνης
- 29 Ιανουαρίου, 2016
- by: webera
νοσήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, το σύνδρομο υπερεμεσίας στην κύηση, οι εξαντλητικές δίαιτες, το AIDS, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η αιμοκάθαρση, η παρεντερική διατροφή και τα ψυχιατρικά νοσήματα.
Φαίνεται ότι η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη θειαμίνης, η μειωμένη απορρόφησή της από το γαστρεντερικό σωλήνα και η μειωμένη χρησιμοποίησή της από τα κύτταρα είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου. Η ένδεια θειαμίνης με τη σειρά της έχει ως συνέπεια τη μειωμένη ικανότητα χρησιμοποίησης γλυκόζης από τον εγκέφαλο.
Η διάγνωση του συνδρόμου δεν είναι εύκολη. Απαιτείται υψηλός δείκτης κλινικής υποψίας και ετοιμότητα. Συνήθως η διάγνωση τίθεται κλινικά και υποστηρίζεται με ορολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επειδή η εγκεφαλοπάθεια Wernicke είναι ένα οξύ και επείγον σύνδρομο προτιμάται η άμεση έναρξη θεραπείας και η μέτρηση της Β1 στον ορό του ασθενούς συνήθως παρακάμπτεται. Η θεραπεία του συνδρόμου είναι η δια βίου χορήγηση θειαμίνης (αρχικά ενδοφλέβια και ακολούθως από του στόματος). Μπορεί επίσης να συγχορηγηθεί μαγνήσιο, ένας συμπαράγοντας μεταβολισμού της θειαμίνης. Κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου παρά τη θεραπεία είναι μη αναστρέψιμα. Η αμνησία και η ψύχωση συνήθως δεν αντιμετωπίζονται, αλλά η θεραπεία με Β1 βοηθάει στον περιορισμό της εξέλιξης τους.
Η δυσκολία στη διάγνωση και το μη αναστρέψιμο των συμπτωμάτων καθιστά την πρόληψη ως την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Συνιστάται η διακοπή του αλκοόλ και μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή. Η λήψη βιταμίνης Β1 μέσω συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια ιδανική επιλογή που προστατεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και άτομα που απλώς θέλουν να ενισχύσουν τη μνήμη τους.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Thomson AD, Cook CC, Guerrini I, Sheedy D, Harper C, Marshall EJ. Wernicke’s encephalopathy: ‘Plus ça change, plus c’est la même chose’. Alcohol Alcohol. 2008 Mar-Apr. 43(2):180-6
- Welsh A, Rogers P, Clift F. Nonalcoholic Wernicke’s encephalopathy. CJEM. 2015 May 19. 1-4
- Schattner A, Kedar A. An unlikely culprit–the many guises of thiamine deficiency. Am J Emerg Med. 2013 Mar. 31(3):635.e5-6.
- Victor M, Adams R, Collins G, eds. The Wernicke-Korsakoff syndrome and related neurologic disorders due to alcoholism and malnutrition. Philadelphia, Pa: FA Davis; 1989. 142-5
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν