Συχνές Ερωτήσεις

Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα οργανικών ουσιών, που βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Είναι απαραίτητες για το φυσιολογικό μεταβολισμό.

Η έλλειψή τους στο διαιτολόγιο οδηγεί σε συγκεκριμένα ιατρικά νοσήματα.

Πιο απλά, μια βιταμίνη είναι:

• Μια οργανική ένωση (περιέχει άνθρακα)
• Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει και το βρίσκει από την τροφή.

Υπάρχουν 13 αναγνωρισμένες βιταμίνες και ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις υδατοδιαλυτές(Β, C) και τις λιποδιαλυτές(A,D,E,K).

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ειδικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεμονωμένα ή συνδυαζόμενα συστατικά και ουσίες, που στη “φυσική τους μορφή”, εμπεριέχονται σε διάφορες τροφές ή φυτά.

Τα προϊόντα αυτά, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία για να πάρουν την τελική τους μορφή, με την οποία διατίθενται στην κατανάλωση, χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της διατροφής, εφόσον οι ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψει μία “φυσιολογική” διατροφή.

Δεν υποκαθιστούν την αξία μιας υγιεινής- ισορροπημένης διατροφής, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες επιζήμιων για την υγεία συνηθειών(κάπνισμα, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας) και έχουν υποβοηθητική και όχι θεραπευτική δράση(χορηγούνται συμπληρωματικά των κλασικών θεραπειών).

Τα συμπληρώματα είναι κατασκευασμένα ούτως ώστε να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση επ’ αόριστον, όταν χορηγούνται για προληπτικούς λόγους ή έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση όταν χορηγούνται για συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι ενδείξεις λήψης συμπληρωμάτων διατροφής για το γενικό πληθυσμό διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
  • Στον υγιή πληθυσμό και τις ειδικές υποκατηγορίες του βάσει ηλικίας, συνηθειών και τρόπου ζωής(κάπνισμα, αλκοόλ, στρες) καθώς και ειδικών περιόδων της ζωής αυτού. (π.χ. εγκυμοσύνη)
  • Σε πάσχοντες από υποκείμενο νόσημα που ενδέχεται είτε να προκαλεί είτε να οφείλεται σε συγκεκριμένη διατροφική έλλειψη.
Στην ετικέτα διαβάζω τα συστατικά και τη δοσολογία τους, τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη του συστατικού(ΣΗΠ), την εταιρεία και τη χώρα παρασκευής, τις οδηγίες για τη φύλαξη του προϊόντος καθώς και την ημερομηνία λήξης.
Προσέχω ιδιαίτερα τι περιέχει το σκεύασμα, τα ποσοστά (επιλέξτε ένα σκεύασμα που παρέχει το 100% της ΣΗΠ για τις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα) και τα επιπλέον υλικά.
Σημαντική δικλείδα ασφαλείας είναι ο έλεγχος στην ετικέτα για την ένδειξη του τρόπου παρασκευής.
Τα σκευάσματα που παράγονται σύμφωνα με τους Κανόνες Καλής Παρασκευής(GMP) καλύπτουν τις προϋποθέσεις και πιστοποιούν ότι το προϊόν είναι καθαρό και περιλαμβάνει στην πραγματικότητα τα αναγραφόμενα συστατικά.

Είναι χημικές ουσίες που προέρχονται από φυτά και έχουν προστατευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόκειται για μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωση του οργανισμού.

Τα φυτά παράγουν αυτές τις ουσίες για να προστατεύονται αλλά έχει φανεί ότι μπορούν να προστατεύουν και τον άνθρωπο από διάφορες παθήσεις. Υπάρχουν πάνω από χίλιες τέτοιες ουσίες.

Πλέον γνωστές είναι οι φλαβονοειδείς ουσίες των φρούτων και το λυκοπένιο της ντομάτας.

Όχι. Οι θερμίδες που αποδίδουν είναι ελάχιστες.
Κανένα από τα προιόντα μας δεν έχει γλουτένη.

Πιστοποιήσεις

Όλα τα προϊόντα της HEALTH SIGN παράγονται σε Οίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, βάσει των αυστηρότατων πρωτοκόλλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστών ως GMP (Good Manufacturing Practice).

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων μας, προβαίνουμε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι και την παραγωγή και φύλαξη των τελικών προϊόντων.

Όλα τα προϊόντα μας είναι γνωστοποιημένα στον Ε.Ο.Φ. και διατίθενται σε φαρμακεία.

GMP

Good Manufacturing Practices

    ΕΟΦ

    Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων