

Κορτικοστεροειδη & βιταμίνη D3
- 29 Φεβρουαρίου, 2016
- by: webera
Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D που προέκυψε από τη μελέτη αυτή σχετίζεται με οστεομαλάκυνση, ραχίτιδα και μυοπάθειες. Επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ 20 και 50 ng/ml θεωρούνται γενικά επαρκή για την υγεία των οστών και του οργανισμού γενικότερα σε υγιείς ενήλικες. Τα (κορτιζόνη) προκαλούν έλλειψη βιταμίνης D, πιθανά μέσω αύξησης των επιπέδων ενός ενζύμου που αδρανοποιεί τη βιταμίνη.
Στο παρελθόν μικρές μελέτες που αφορούσαν ομάδες ασθενών που λαμβάνουν τακτικά κορτικοστεροειδή (παιδιά με άσθμα, ασθενείς με νόσο Crohn και συστηματικό ερυθηματώδη λύκο), είχαν δείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σε αυτούς τους ασθενείς ήταν αρκετά χαμηλά. Η καινούρια μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει και συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από όλη τη χώρα (ΗΠΑ). Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από άτομα που συμμετείχαν σε εθνική μελέτη υγείας και διατροφής από το 2001 έως το 2006. Το 1% των συμμετεχόντων είχε απαντήσει ναι, όταν ρωτήθηκε αν είχε λάβει κορτικοστεροειδή από του στόματος τις τελευταίες 30 ημέρες. Ασθενείς που έλαβαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δε συμπεριλήφθησαν στην ομάδα ασθενών που έλαβαν κορτιζόνη από το στόμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 11%, διπλάσιο από το ποσοστό αυτών που δεν είχαν λάβει κορτιζόνη (5%). Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μεγαλύτερος (14 φορές μεγαλύτερος) για ασθενείς κάτω των 18 ετών που ελάμβαναν κορτιζόνη, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν έπαιρναν κορτιζόνη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι 600 IU για τα παιδιά και τους ενήλικες και 800 IU για ενήλικες άνω των 70 ετών. Σε ενήλικες με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης D η δόση συντήρησης είναι 2000 IU/ημέρα.
Ο ήλιος είναι η βασικότερη φυσική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι λίγες (σολωμός και άλλα λιπαρά ψάρια). Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια αξιόπιστη επιλογή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Association of Glucocorticoid Use and Low 25-Hydroxyvitamin D Levels: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES): 2001–2006 Amy L. Skversky, Juhi Kumar, Matthew K. Abramowitz, Frederick J. Kaskel, and Michal L. Melamed J Clin Endocrinol Metab. (2011)
- Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. Holick MF1, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM; Endocrine Society. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jul;96(7):1911-30.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,