

Κορτικοστεροειδη & βιταμίνη D3
- 29 Φεβρουαρίου, 2016
- by: webera
Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D που προέκυψε από τη μελέτη αυτή σχετίζεται με οστεομαλάκυνση, ραχίτιδα και μυοπάθειες. Επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ 20 και 50 ng/ml θεωρούνται γενικά επαρκή για την υγεία των οστών και του οργανισμού γενικότερα σε υγιείς ενήλικες. Τα (κορτιζόνη) προκαλούν έλλειψη βιταμίνης D, πιθανά μέσω αύξησης των επιπέδων ενός ενζύμου που αδρανοποιεί τη βιταμίνη.
Στο παρελθόν μικρές μελέτες που αφορούσαν ομάδες ασθενών που λαμβάνουν τακτικά κορτικοστεροειδή (παιδιά με άσθμα, ασθενείς με νόσο Crohn και συστηματικό ερυθηματώδη λύκο), είχαν δείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σε αυτούς τους ασθενείς ήταν αρκετά χαμηλά. Η καινούρια μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει και συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από όλη τη χώρα (ΗΠΑ). Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από άτομα που συμμετείχαν σε εθνική μελέτη υγείας και διατροφής από το 2001 έως το 2006. Το 1% των συμμετεχόντων είχε απαντήσει ναι, όταν ρωτήθηκε αν είχε λάβει κορτικοστεροειδή από του στόματος τις τελευταίες 30 ημέρες. Ασθενείς που έλαβαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δε συμπεριλήφθησαν στην ομάδα ασθενών που έλαβαν κορτιζόνη από το στόμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 11%, διπλάσιο από το ποσοστό αυτών που δεν είχαν λάβει κορτιζόνη (5%). Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μεγαλύτερος (14 φορές μεγαλύτερος) για ασθενείς κάτω των 18 ετών που ελάμβαναν κορτιζόνη, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν έπαιρναν κορτιζόνη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι 600 IU για τα παιδιά και τους ενήλικες και 800 IU για ενήλικες άνω των 70 ετών. Σε ενήλικες με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης D η δόση συντήρησης είναι 2000 IU/ημέρα.
Ο ήλιος είναι η βασικότερη φυσική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι λίγες (σολωμός και άλλα λιπαρά ψάρια). Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια αξιόπιστη επιλογή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Association of Glucocorticoid Use and Low 25-Hydroxyvitamin D Levels: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES): 2001–2006 Amy L. Skversky, Juhi Kumar, Matthew K. Abramowitz, Frederick J. Kaskel, and Michal L. Melamed J Clin Endocrinol Metab. (2011)
- Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. Holick MF1, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM; Endocrine Society. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jul;96(7):1911-30.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις