Κορτικοστεροειδη & βιταμίνη D3
- 29 Φεβρουαρίου, 2016
- by: prootos
Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D που προέκυψε από τη μελέτη αυτή σχετίζεται με οστεομαλάκυνση, ραχίτιδα και μυοπάθειες. Επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ 20 και 50 ng/ml θεωρούνται γενικά επαρκή για την υγεία των οστών και του οργανισμού γενικότερα σε υγιείς ενήλικες. Τα (κορτιζόνη) προκαλούν έλλειψη βιταμίνης D, πιθανά μέσω αύξησης των επιπέδων ενός ενζύμου που αδρανοποιεί τη βιταμίνη.
Στο παρελθόν μικρές μελέτες που αφορούσαν ομάδες ασθενών που λαμβάνουν τακτικά κορτικοστεροειδή (παιδιά με άσθμα, ασθενείς με νόσο Crohn και συστηματικό ερυθηματώδη λύκο), είχαν δείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σε αυτούς τους ασθενείς ήταν αρκετά χαμηλά. Η καινούρια μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει και συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από όλη τη χώρα (ΗΠΑ). Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από άτομα που συμμετείχαν σε εθνική μελέτη υγείας και διατροφής από το 2001 έως το 2006. Το 1% των συμμετεχόντων είχε απαντήσει ναι, όταν ρωτήθηκε αν είχε λάβει κορτικοστεροειδή από του στόματος τις τελευταίες 30 ημέρες. Ασθενείς που έλαβαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή δε συμπεριλήφθησαν στην ομάδα ασθενών που έλαβαν κορτιζόνη από το στόμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D ανιχνεύθηκε σε ποσοστό 11%, διπλάσιο από το ποσοστό αυτών που δεν είχαν λάβει κορτιζόνη (5%). Ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μεγαλύτερος (14 φορές μεγαλύτερος) για ασθενείς κάτω των 18 ετών που ελάμβαναν κορτιζόνη, συγκριτικά με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν έπαιρναν κορτιζόνη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι 600 IU για τα παιδιά και τους ενήλικες και 800 IU για ενήλικες άνω των 70 ετών. Σε ενήλικες με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης D η δόση συντήρησης είναι 2000 IU/ημέρα.
Ο ήλιος είναι η βασικότερη φυσική πηγή πρόσληψης βιταμίνης D. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι λίγες (σολωμός και άλλα λιπαρά ψάρια). Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια αξιόπιστη επιλογή.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Association of Glucocorticoid Use and Low 25-Hydroxyvitamin D Levels: Results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES): 2001–2006 Amy L. Skversky, Juhi Kumar, Matthew K. Abramowitz, Frederick J. Kaskel, and Michal L. Melamed J Clin Endocrinol Metab. (2011)
- Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. Holick MF1, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM; Endocrine Society. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jul;96(7):1911-30.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,