HS Multi – Kid : Πολυβιταμίνη για όλα τα παιδιά!
- 28 Απριλίου, 2016
- by: prootos
Οι διαφορές στην τακτική εμπλουτισμού ανά χώρα μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών στα παιδιά των Ευρωπαίων, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι η δίαιτα ενός παιδιού είναι εξατομικευμένη. Έτσι, γονείς που αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές λόγω προτίμησης ή αντίληψης, ή παιδιά που αρνούνται να φάνε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν διατροφικά ελλείμματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται σε παιδιά που ακολουθούν δίαιτες αποκλεισμού, όπως αυτές που αποκλείουν το κρέας (vegetarian), τη γλουτένη και τη λακτόζη.
Οι συχνές και εμμένουσες διατροφικές ελλείψεις στα παιδιά έχουν οδηγήσει στη συστηματική αναζήτησή τους ως μέρος ρουτίνας από τους παιδιάτρους. Πολλά ερωτηματολόγια έχουν δοκιμαστεί για να αναγνωρίζονται τα παιδιά με χαμηλή πρόσληψη απαραίτητων τροφών. Αυτά βοηθούν στην αναγνώριση των διατροφικών ελλείψεων ενώ ταυτόχρονα δίνουν σαφές μήνυμα ότι μια ισορροπημένη δίαιτα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων.
Όταν πιθανολογείται η ύπαρξη κάποιου διατροφικού ελλείμματος, η παραπομπή σε κάποιον πιο ειδικό, όπως ο διαιτολόγος, είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη. Η επαρκής διατροφή δεν είναι απλή υπόθεση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια.
Σε παιδιά που υποπτευόμαστε ή σε παιδιά υψηλού κινδύνου για διατροφικά ελλείμματα, τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για να διασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε παιδιά με χρόνια νοσήματα καθώς και σε παιδιά που ακολουθούν δίαιτες αποκλεισμού. Υπάρχει δε, η τάση χορήγησης συμπληρωμάτων σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά για να προλαμβάνεται η έλλειψη θρεπτικών μικροσυστατικών, απαραίτητων για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πληρότητα στη διατροφή ωφελεί πολλά συστήματα του οργανισμού, μεταξύ άλλων και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Στην Ευρώπη, η ύπαρξη διατροφικών ελλειμμάτων σε παχύσαρκα παιδιά είναι μια πραγματικότητα και δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται. Η εύκολη πρόσβαση στις τροφές, δε διασφαλίζει ότι οι τροφές αυτές είναι και υγιεινές. Τα σύγχρονα γεύματα είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά και πτωχά σε θρεπτική αξία.
Σημαντικό, τέλος, είναι να θυμόμαστε, ότι σε παιδιά με φυσιολογικό μεταβολισμό, ο κίνδυνος που δημιουργείται από τα διατροφικά ελλείμματα, μπορεί να μειωθεί αν αυτά ανιχνευθούν και αναστραφούν στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Suboptimal Micronutrient Intake among Children in Europe. Boris Kaganov, Margherita Caroli, Artur Mazur, Atul Singhal, Andrea Vania. Nutrients. 2015 May; 7(5): 3524–3535.
- Micronutrient intakes and potential inadequacies of community-dwelling older adults: a systematic review. ter Borg S, Verlaan S, Hemsworth J, Mijnarends DM, Schols JM, Luiking YC, de Groot LC. Br J Nutr. 2015 Apr 28;113(8):1195-206.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,