

HS Multi – Kid : Πολυβιταμίνη για όλα τα παιδιά!
- 28 Απριλίου, 2016
- by: webera
Οι διαφορές στην τακτική εμπλουτισμού ανά χώρα μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών στα παιδιά των Ευρωπαίων, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι η δίαιτα ενός παιδιού είναι εξατομικευμένη. Έτσι, γονείς που αποφεύγουν συγκεκριμένες τροφές λόγω προτίμησης ή αντίληψης, ή παιδιά που αρνούνται να φάνε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν διατροφικά ελλείμματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται σε παιδιά που ακολουθούν δίαιτες αποκλεισμού, όπως αυτές που αποκλείουν το κρέας (vegetarian), τη γλουτένη και τη λακτόζη.
Οι συχνές και εμμένουσες διατροφικές ελλείψεις στα παιδιά έχουν οδηγήσει στη συστηματική αναζήτησή τους ως μέρος ρουτίνας από τους παιδιάτρους. Πολλά ερωτηματολόγια έχουν δοκιμαστεί για να αναγνωρίζονται τα παιδιά με χαμηλή πρόσληψη απαραίτητων τροφών. Αυτά βοηθούν στην αναγνώριση των διατροφικών ελλείψεων ενώ ταυτόχρονα δίνουν σαφές μήνυμα ότι μια ισορροπημένη δίαιτα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παθήσεων.
Όταν πιθανολογείται η ύπαρξη κάποιου διατροφικού ελλείμματος, η παραπομπή σε κάποιον πιο ειδικό, όπως ο διαιτολόγος, είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη. Η επαρκής διατροφή δεν είναι απλή υπόθεση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια.
Σε παιδιά που υποπτευόμαστε ή σε παιδιά υψηλού κινδύνου για διατροφικά ελλείμματα, τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για να διασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε παιδιά με χρόνια νοσήματα καθώς και σε παιδιά που ακολουθούν δίαιτες αποκλεισμού. Υπάρχει δε, η τάση χορήγησης συμπληρωμάτων σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά για να προλαμβάνεται η έλλειψη θρεπτικών μικροσυστατικών, απαραίτητων για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πληρότητα στη διατροφή ωφελεί πολλά συστήματα του οργανισμού, μεταξύ άλλων και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Στην Ευρώπη, η ύπαρξη διατροφικών ελλειμμάτων σε παχύσαρκα παιδιά είναι μια πραγματικότητα και δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται. Η εύκολη πρόσβαση στις τροφές, δε διασφαλίζει ότι οι τροφές αυτές είναι και υγιεινές. Τα σύγχρονα γεύματα είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά και πτωχά σε θρεπτική αξία.
Σημαντικό, τέλος, είναι να θυμόμαστε, ότι σε παιδιά με φυσιολογικό μεταβολισμό, ο κίνδυνος που δημιουργείται από τα διατροφικά ελλείμματα, μπορεί να μειωθεί αν αυτά ανιχνευθούν και αναστραφούν στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Suboptimal Micronutrient Intake among Children in Europe. Boris Kaganov, Margherita Caroli, Artur Mazur, Atul Singhal, Andrea Vania. Nutrients. 2015 May; 7(5): 3524–3535.
- Micronutrient intakes and potential inadequacies of community-dwelling older adults: a systematic review. ter Borg S, Verlaan S, Hemsworth J, Mijnarends DM, Schols JM, Luiking YC, de Groot LC. Br J Nutr. 2015 Apr 28;113(8):1195-206.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,