

Διατροφική προστασία στον καρκίνο του προστάτη
- 14 Σεπτεμβρίου, 2018
- by: webera
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι συχνή ανάμεσα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο προστάτη. Φαίνεται μάλιστα ότι είναι ακόμα συχνότερη ανάμεσα στους ασθενείς που ακολουθούν τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες (αυξημένη κατανάλωση ψαριών και λαχανικών). Σε μελέτη από τον Καναδά το 39% πρόσφατα διεγνωσμένων ασθενών με καρκίνο του προστάτη ανέφεραν χρήση συμπληρωμάτων, με τα βότανα, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία να είναι τα συνηθέστερα. Οι δύο συνηθέστεροι λόγοι λήψης ήταν για να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα και να προλάβουν την υποτροπή. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής επισημαίνεται από ασθενείς ως σημαντικός λόγος χρήσης συμπληρωμάτων σε άλλες μελέτες.
Ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, όπως για παράδειγμα αυτοί με οικογενειακό ιστορικό, φαίνεται ότι χρησιμοποιούν επίσης συμπληρώματα διατροφής (περίπου το 60%) και ιδιαίτερα αυτά που ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του προστάτη.
Καθημερινά αναζητούνται διατροφικοί παράγοντες και αλλαγές του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά ή και συμπληρωματικά στις θεραπείες.
1. Συνιστάται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως για την πρόληψη των καρκίνων γενικά, αλλά είναι άγνωστο αν παρέχουν προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη ειδικά.
2. Η σχέση μεταξύ της ντομάτας και του καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων ντομάτας σχετίζεται με 50% χαμηλότερο κίνδυνο για προστατικό καρκίνο (αν και υπάρχουν και κάποιες που το αμφισβητούν). Η δράση αυτή αποδίδεται στο λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στη ντομάτα και διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
3. Οι βιταμίνες C και E είναι από τις πλέον συχνά λαμβανόμενες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μέγιστο όφελος αφορά τους καπνιστές, για τους οποίους αναφέρεται μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μεταστατικού καρκίνου που φτάνει το 50%.
4. Η συχνή κατανάλωση ψαριών πρέπει να ενθαρρύνεται, αφού φαίνεται ότι όσοι δεν τρώνε ψάρι έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Η προστατευτική δράση του ψαριού αποδίδεται κυρίως στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της ομάδας ω3 – ειδικότερα στο ΕΡΑ (εικοσιπεντανοϊκό) και το DHA (δοσοεξανοϊκό οξύ). Επιπλέον, το ψάρι είναι καλή πηγή βιταμίνης D και σελήνιου, στα οποία αποδίδονται επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες.
5. Υπάρχουν ουσίες που προέρχονται από φυτά –φυτοχημικές ουσίες– στις οποίες αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες. Οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες είναι οι σημαντικότερες.
6. Η άσκηση είναι μεταβλητός παράγοντας του τρόπου ζωής και έχει μελετηθεί σε σχέση με τον προστατικό καρκίνο. Παρά τις μεθοδολογικές διαφορές ανάμεσα στις μελέτες φαίνεται ότι δρα προστατευτικά.
Ως συμπέρασμα, παρότι οι αποδείξεις δεν είναι οριστικές, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορούν να δράσουν προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Diet, lifestyle and risk of prostate cancer, Alicja Wolk, Acta Oncologica, 44:3, 277-281(2005)
2. Prostate Cancer, Nutrition, and Dietary Supplements (PDQ®): Health Professional Version. PDQ Integrative, Alternative, and Complementary Therapies Editorial Board. PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-.
2018 Aug 16.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,