

Μπήκε Φθινόπωρο, θυμήσου τη βιταμίνη σου!
- 7 Σεπτεμβρίου, 2018
- by: webera
Η «βιταμίνη του ήλιου» έχει θεμελιώδη ρόλο στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού καθώς συμμετέχει στην απορρόφηση του ασβεστίου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των κυττάρων και την υγεία οστών και δοντιών. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία, σωματική, αλλά και πνευματική, κόπωση.
Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες ενός ατόμου για βιταμίνη D καλύπτονται από την έκθεση στον ήλιο υπάρχουν περιπτώσεις που η απορρόφηση δεν είναι επαρκής. Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, τα άτομα με σκούρο δέρμα (η μελανίνη δρα σαν φίλτρο έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας), η υπερβολική χρήση αντηλιακών, η παχυσαρκία, νοσήματα που προκαλούν δυσαπορρόφηση λιπών, ο υποπαραθυρεοειδισμός οδηγούν σε έλλειψη της βιταμίνης D. Παράλληλα, η ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης D μειώνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να έχουν ανάγκη εξωγενούς χορήγησης βιταμίνης D μέσω της διατροφής.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα συνιστάται η ενίσχυση της δίαιτας με τροφές που περιέχουν βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, ο τόνος, αλλά και το κόκκινο κρέας, το συκώτι, ο κρόκος αυγού και σκευάσματα δημητριακών) καθώς και η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος με βιταμίνη D (για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο – άνθρωποι με σκούρο δέρμα θα πρέπει να το λαμβάνουν για όλο το χρόνο). Παράλληλα ενθαρρύνεται αν είναι εφικτή η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο κατά τους μήνες αυτούς.
Πριν την έναρξη θεραπείας υποκατάστασης με βιταμίνη D είναι χρήσιμη η ακριβής εκτίμηση της ποσότητας βιταμίνης D στον οργανισμό, που γίνεται με τον προσδιορισμό της ολικής βιταμίνης D (25-OH Vitamin D). Επίπεδα κάτω από 30 nmol/L (12 ng/mL) είναι πολύ χαμηλά.
Η καθημερινή δόση είναι μεταξύ 400-800IU ενώ είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες πρόσληψης και να μην υπερβαίνεται το ανώτερο επίπεδο πρόσληψης 2,500 έως 3,000 IU/ημέρα για παιδιά και 4,000 IU/ημέρα για παιδιά >9 ετών και ενήλικες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad H, Weaver CM. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1911-30.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων
Προστασία κατά τον καύσωνα
Αυγ. 3.2023Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα