Εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως το άσθμα, η κατάθλιψη και οι ημικρανίες. Το ακριβές αίτιο δεν είναι γνωστό, ωστόσο πιθανότατα οφείλεται στην μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ανεπάρκειες συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων παίζουν επίσης ρόλο, ενώ συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες (αλατισμένα φαγητά, αλκοόλ, καφεΐνη) επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Η διάγνωση τίθεται με το ιστορικό και κλειδί αποτελεί το γεγονός ότι τα συμπτώματα επανέρχονται κάθε μήνα με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, αν τα συμπτώματα ξεκινούν περίπου 5 μέρες πριν την περίοδο, εξαφανίζονται 4 ημέρες μετά την έλευσή της και επαναλαμβάνονται για τρεις διαδοχικούς κύκλους η διάγνωση έχει τεθεί.

Θεραπευτικά συνιστάται η καθημερινή άσκηση (30λεπτά την ημέρα είναι αρκετά), η αποφυγή άλατος, καφεΐνης, ζάχαρης και αλκοόλ στη διατροφή και η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες.

Το σύνδρομο αυτό έχει απασχολήσει πολύ τους επιστήμονες λόγω των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεών του. Αναζητούνται ασφαλείς και σχετικά φθηνές θεραπευτικές επιλογές. Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση μαγνησίου και βιταμίνης Β6 για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών μπορεί να βελτιώσει τα περισσότερα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Αν λάβουμε υπόψη τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου και τις επιπτώσεις που έχει για τις ζωές των γυναικών αποτελεί ιατρική αναγκαιότητα η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Καθώς δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία και θεραπεία του συνδρόμου, η λήψη μαγνησίου και βιταμίνης Β6 θεωρούνται θεραπείες αποτελεσματικές και χωρίς παρενέργειες  και θα πρέπει να συστήνονται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Effects of Magnesium and Vitamin B6 on the Severity of Premenstrual Syndrome Symptoms. Elham Ebrahimi,  Shiva Khayati MotlaghSima Nemati,  and Zohreh Tavakoli. J Caring Sci. 2012 Dec; 1(4): 183–189.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ