Βιταμίνη D & Βακτηριακή Χλωρίδα
Η προοπτική αυτή μελέτη διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Graz στην Αυστρία. Ελήφθησαν βιοψίες από 6 διαφορετικά σημεία του πεπτικού (ανώτερου και κατώτερου) και δείγμα κοπράνων πριν και μετά τη λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D για 8 εβδομάδες. Από τα δείγματα που συνελέγησαν εκτιμήθηκε η βακτηριακή σύνθεση στα σημεία αυτά καθώς και ο αριθμός των CD8+ T-κυττάρων (με κυτταρομετρία ροής).
Αν και η μελέτη είχε αρκετά μικρό δείγμα, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Φάνηκε ότι η χορήγηση βιταμίνης D:
- Αλλάζει τη σύνθεση των μικροβίων στο ανώτερο πεπτικό (σώμα στομάχου, άντρο στομάχου, 12δάκτυλο). Πιο συγκεκριμένα , μειώνει το σχετικό αριθμό των γ-Πρωτεοβακτηρίων(Gammaproteobacteria), που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την Ψευδομονάδα, την Escherichia και τη Σιγκέλλα, και αυξάνει την ποικιλία της βακτηριακής χλωρίδας.
- Δεν προκαλεί σοβαρές αλλαγές στη βακτηριακή χλωρίδα του κατωτέρου πεπτικού(τελικός ειλεός, τρήμα σκωληκοειδούς, ανιόν και σιγμοειδές κόλον) ή στα κόπρανα.
- Προκαλεί αύξηση στα CD8+ T -κύτταρα στον τελικό ειλεό.
Έτσι, παρέχεται μια ανατρεπτική εξήγηση της ευεργετικής δράσης της βιταμίνης D σε νοσήματα όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και οι βακτηριακές λοιμώξεις αφού φαίνεται ότι στη δράση της εμπλέκονται μικρόβια του ανώτερου πεπτικού.
Παράλληλα, ανοίγονται νέοι δρόμοι για την ερμηνεία νοσημάτων, αφού αποδεικνύεται η τοπική επίδραση στη βακτηριακή χλωρίδα περιοχών του πεπτικού σωλήνα, κάτι που με τις έως τώρα εξετάσεις (καλλιέργειες κοπράνων) δεν φαινόταν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract. Mina Bashir, Barbara Prietl, Martin Tauschmann,Selma I. Mautner, Patrizia K. Kump, Gerlies Treiber, Philipp Wurm, Gregor Gorkiewicz, Christoph Högenauer, Thomas R. Pieber. European Journal of Nutrition.June 2016, Volume 55, Issue 4, pp 1479–1489
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ