Καταρροή, πονόλαιμος, βήχας και πυρετός αποτελούν τα τυπικά συμπτώματα, των οποίων η αιτιολογία είναι συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναπνευστικοί ιοί.

Παρόμοια συμπτώματα θα προκαλέσουν κάποια μικρόβια, αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις και μηχανικός ερεθισμός (όπως αυτός που προκαλεί βήχα και πονόλαιμο σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων). Τα μικρά παιδιά εμφανίζουν περίπου 12 κρυολογήματα το χρόνο και η επίπτωση μειώνεται με την ηλικία, έτσι ώστε οι ενήλικες να εμφανίζουν κρυολόγημα μία φορά το χρόνο.

Το ενδιαφέρον για τις επιδράσεις της βιταμίνης C στο κοινό κρυολόγημα ξεκίνησαν αμέσως μετά την απομόνωσή της στο εργαστήριο. Οι πρώτες μελέτες έγιναν τη δεκαετία του ’40 με βασικό συμπέρασμα ότι η έλλειψη βιταμίνης C προκαλούσε παράταση του χρόνου νόσησης από κοινό κρυολόγημα. Τη δεκαετία του ’70 ο νομπελίστας Linus Pauling έγραψε ένα βιβλίο για τη βιταμίνη C και το κοινό κρυολόγημα, το μήνυμα του οποίου ήταν ότι η βιταμίνη C μειώνει τόσο την επίπτωση όσο και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τη βιταμίνη C μειώθηκε δραματικά μετά το 1975 καθώς τρεις μεγάλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τότε έδειξαν ότι η συνεχής χορήγηση βιταμίνης C δεν μείωσε το μέσο αριθμό κρυολογήματων στο γενικό πληθυσμό.

Έτσι, δεν υπάρχει λόγος για το «μέσο» άνθρωπο να λαμβάνει συστηματικά βιταμίνη C προκειμένου να προλάβει το κρυολόγημα. Ωστόσο, το συμπέρασμα αυτό δε σημαίνει ότι η συστηματική λήψη βιταμίνης C είναι αναποτελεσματική σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η βιταμίνη C μειώνει την επίπτωση του κρυολογήματος σε ειδικές καταστάσεις και μεταξύ συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι η βιταμίνη C μειώνει την επίπτωση του κρυολογήματος σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε βραχυχρόνια έντονη σωματική δραστηριότητα (πχ. δρομείς μεγάλων αποστάσεων, στρατιωτικούς) και σε ειδικές καιρικές συνθήκες (πολύ θερμό ή πολύ ψυχρό περιβάλλον). Επίσης, τα επίπεδα βιταμίνης C είναι χαμηλότερα στους άντρες από τις γυναίκες και αυτό μπορεί να εξηγήσει ένα επιπλέον όφελος που παρατηρείται σε άντρες ασθενείς.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι η χορήγηση >1 γραμμαρίου βιταμίνη C την ημέρα στους ενήλικες κατά μέσο όρο 6% και στα παιδιά 17%. Αντίστοιχα, η χορήγηση >2 γραμμαρίων την ημέρα μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος 21 και 26%, δείχνοντας ότι η δόση έχει μεγάλη σημασία.
Τέλος, σημαντικός φαίνεται ότι είναι ο ρόλος της βιταμίνης C στην πρόληψη των επιπλοκών του κρυολογήματος, όπου μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση βιταμίνης C μείωσε την παρόξυνση άσθματος μετά από κρυολόγημα σε ποσοστό που έφτανε το 89%. Παράλληλα, έχει προταθεί ότι μπορεί να προλάβει την εμφάνιση παραρρινοκολπίτιδας, μέσης ωτίτιδας και πνευμονίας, αλλά ως τώρα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.

Συμπερασματικά, παρότι δεν υπάρχει ένα κοινό αποτέλεσμα της χορήγησης βιταμίνης C σε όλο τον πληθυσμό, φαίνεται ότι η χορήγησή της είναι ευεργετική σε ότι αφορά το κοινό κρυολόγημα. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι εξαρτάται από διάφορα χαρακτηριστικά τόσο των ανθρώπων, όσο και του περιβάλλοντος, καθώς και από τη δόση βιταμίνης C.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Vitamin C and Infections. Hemilä H.Nutrients. 2017 Mar 29;9(4)

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ