Τα συμπληρώματα της αντιγήρανσης
Ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο αιώνα. Περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών το 2050. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ορισμένες παρεμβάσεις έχουν βρεθεί ότι επιβραδύνουν την γήρανση και αυξάνουν την διάρκεια ζωής των οργανισμών. Οι παρεμβάσεις ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:
- Σε παρεμβάσεις που τροποποιούν τον τρόπο ζωής και
- Σε παρεμβάσεις φαρμακευτικές.
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου(ROS) παράγονται φυσιολογικά μέσα στα κύτταρα για να ρυθμίσουν πολλές κυτταρικές λειτουργίες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παροδική αύξηση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου εκκινεί τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς που αποκαθιστούν την κυτταρική ομοιόσταση. Ωστόσο, η μόνιμη αύξησή τους σχετίζεται με έναρξη και πρόοδο της γήρανσης.
Στο επίπεδο ενός οργανισμού, οι αλλαγές που μειώνουν τον ρυθμό γήρανσης ξεκινούν από την ενεργοποίηση ορισμένων ενδοκυτταρικών καταρρακτών σηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα αυξάνουν τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες και μειώνουν τον κίνδυνο καρκινικού μετασχηματισμού. Έχει περιγραφεί ένας αριθμός μικρών μοριακών ενώσεων που ενεργοποιούν αυτούς τους καταρράκτες σηματοδότησης.
Βασικός εκπρόσωπος των αντιγηραντικών ουσιών είναι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής. Τα πλέον υποσχόμενα σε κλινικές μελέτες είναι η ρεσβερατρόλη και η κουρκουμίνη.
Η 4μηνη θεραπεία με ρεσβερατρόλη σε ασθενείς μέσης ηλικίας με μεταβολικό σύνδρομο είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της μυικής λειτουργίας, τον καλύτερο μεταβολισμό των λιπιδίων και ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, ενώ η προσθήκη της σε φαρμακευτική θεραπεία υπέρτασης οδηγεί σε μείωση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να χρειαστεί άλλο φάρμακο με ταυτόχρονη προστασία του ήπατος. Επιπλέον έχει δείξει ότι βελτιώνει τις εγκεφαλικές και γνωσιακές λειτουργίες ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη.
Η κουρκουμίνη όταν δόθηκε σε υγιείς ηλικιωμένους, βελτίωσε την προσοχή και τη μνήμη τους κατά τη βραχεία χορήγηση, ενώ όταν χορηγήθηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βελτίωσε τη διάθεση και μείωσε την κόπωση. Άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν τη βελτίωση στη μνήμη και έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη κουρκουμίνης μπορεί να οδηγεί σε μικρότερες συγκεντρώσεις νευροπαθολογικών ουσιών στον εγκέφαλο.
Τόσο η ρεσβερατρόλη όσο και η κουρκουμίνη είναι ασφαλείς, καλά ανεκτές και με ευεργετική δράση ουσίες, με ελάχιστες παρενέργειες. Παρόλα αυτά, πιο εξειδικευμένες και μεγαλύτερες κλινικές μελέτες απαιτούνται για να κατανοηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητά τους σε παθήσεις που σχετίζονται με το γήρας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Emerging Anti-Aging Strategies – Scientific Basis and Efficacy. Shetty AK, Kodali M, Upadhya R, Madhu LN. Aging Dis. 2018 Dec 4;9(6):1165-1184.