Συμπληρώματα διατροφής και Διαβήτης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τρεις τύπους διαβήτη. Ο τύπος 1 (ισουλινοεξαρτώμενος) οφείλεται σε αυτοάνοση καταστροφή των βήτα κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Ο τύπος 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος) συνήθως ξεκινά σαν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα δε χρησιμοποιούν την ινσουλίνη σωστά και σχετίζεται με την ηλικία, την παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής. Ο τρίτος τύπος είναι ο διαβήτης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει κοινά στοιχεία με τον τύπο 2 και οφείλεται στη δράση των ορμονών της κύησης σε γενετικά προδιατεθειμένες γυναίκες.
Η αντιμετώπιση του διαβήτη έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στη θεραπευτική φαρέτρα έχουν αρχίσει και ενσωματώνονται αρκετά συμπληρώματα διατροφής. Το α λιποϊκό οξύ, το χρώμιο, τα Ω3 λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, το μαγνήσιο, το συνένζυμο Q10, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, οι βιταμίνες Β6, C και Ε, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός έχουν όλα χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Πολλές κλινικές μελέτες έχουν γίνει για τη δράση του α λιποϊκού οξέος στην αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολισμό της γλυκόζης και τη διαβητική νευροπάθεια. Φαίνεται ότι δρα αντιοξειδωτικά προστατεύοντας τα κύτταρα και βελτιώνοντας την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν την ινσουλίνη.
Το χρώμιο είναι ένα μικροσυστατικό το οποίο έχει φανεί ότι διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του παγκρέατος. Οι πολυφαινόλες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μέσω ενίσχυσης της δράσης ινσουλίνης. Το μαγνήσιο βελτιώνει την απάντηση στην ινσουλίνη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 2. Οι βιταμίνες βελτιώνουν το γενικότερο μεταβολισμό της γλυκόζης , ενώ ειδικότερα η Β6 έχει ρόλο στην πρόληψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και της απώλειας της όρασης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
1. Dietary supplements in the management of hypertension and diabetes – a review. Afolayan AJ1, Wintola OA1.
Afr J Tradit Complement Altern Med. 2014 Apr 3;11(3):248-58
2. Alpha-lipoic acid: molecular mechanisms and therapeutic potential in diabetes. Rochette L1, Ghibu S2, Muresan A3, Vergely C1. Can J Physiol Pharmacol. 2015 Dec;93(12):1021-7. doi: 10.1139/cjpp-2014-0353
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ