Έχοντας λειτουργήσει ως συμβολικό φρούτο από τα αρχαία χρόνια, έχει κερδίσει μεγάλη αναγνώριση ως λειτουργικό τρόφιμο στη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για το ρόδι (Punica granatum L), ένα βιολογικά μοναδικό φρούτο που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για το κοινό και επίκεντρο εργαστηριακής έρευνας για τους επιστήμονες καθώς σε αυτό αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες.  Περιέχει πολυφαινόλες, αλκαλοειδή και βιταμίνες που μπορούν να δεσμεύουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί βλάβη στα βιολογικά μόρια και οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις, όπως καρκίνοι, διαβήτης, αθηροσκλήρυνση, νόσος Alzheimer και άλλα εκφυλιστικά νοσήματα. Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού αποδίδεται κυρίως στο ελλαγικό οξύ.

Από παλιά αναγνωρίζεται ότι διαθέτει αντιπαρασιτικές ιδιότητες για ανθρώπους και ζώα. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της διάρροιας και της δυσεντερίας και πολλές μελέτες εστιάζουν στην παραγωγή φυσικών αντιδιαρροϊκών από τη φλούδα του ροδιού για χρήση ως συμπληρώματα διατροφής.

Επιπλέον, οι φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει αναστέλλουν την παραγωγή πολλών ενζύμων τα οποία συμμετέχουν στην παθογένεση των χρόνιων φλεγμονωδών εκφυλιστικών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το ρόδι μπορεί να αναστείλει αποτελεσματικά την παραγωγή των προσταγλανδινών και λευκοτριενίων (μέσω αναστολής της κυκλοοξυγενάσης και άλλων ενζύμων), ουσίες που θεωρούνται ότι έχουν ζωτικό ρόλο στην πρόοδο της φλεγμονής.

Στις μέρες μας, η περιεκτικότητά του σε διάφορα βιοφλαβονοειδή σε συνδυασμό με τη δέσμευση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και την αναστολή των ενζύμων που προκαλεί, το καθιστούν πολύ σημαντικό για την άμυνα του οργανισμού, σε σημείο που να προτείνεται ως τρόφιμο ή ως συμπλήρωμα διατροφής σε ασθενείς με επηρεασμένο ανοσολογικό σύστημα (HIV/AIDS).

Επιπλέον, πρόσφατα γίνεται λόγος για τη χρήση των φυτο-οιστρογόνων που έχει το ρόδι. Πρόκειται για φυτικά συστατικά που η δράση τους θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά σε νοσήματα τα οποία αποδίδονται στη φυσική μείωση των οιστρογόνων με την εμμηνόπαυση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
A Review Study on Punica granatum L. Shaygannia E, Bahmani M, Zamanzad B, Rafieian-Kopaei M. J Evid Based Complementary Altern Med. 2016 Jul;21(3):221-7.