Ο πόνος και η μείωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, η κόπωση και οι διαταραχές του ύπνου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα που επηρεάζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, η ΡΑ έχει και πολλές εξωαρθρικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη γιατί αυξάνουν τη νοσηρότητα.

Η πρόγνωση της ΡΑ εξαρτάται από παράγοντες που δεν τροποποιούνται όπως η ηλικία, το φύλο και γενετικοί παράγοντες, αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η σωματική άσκηση.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες για τη ΡΑ βασίζονται στον έλεγχο της φλεγμονής και τη μείωση των συμπτωμάτων λόγω της καταστροφής των αρθρώσεων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενών με ΡΑ που περιλαμβάνει την πρώιμη διάγνωση και πιο επιθετικές θεραπείες, όπως οι βιολογικοί παράγοντες.

Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως η φυσική άσκηση, η εκπαίδευση των ασθενών και η αυτοδιαχείριση των συμπτωμάτων μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να αντιμετωπίσει καλύτερα τη νόσο. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να χρησιμοποιούν στρατηγικές για να βελτιώνουν τη ζωή τους.

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη σχέση που έχει ο τρόπος ζωής (διατροφή και φυσική άσκηση) με την κατάσταση της νόσου (ύφεση ή έξαρση). Φάνηκε ότι τρεις αλλαγές του τρόπου ζωής επηρεάζουν θετικά την πορεία της νόσου και θα πρέπει να θεωρούνται η βάση για οποιαδήποτε θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, συνιστώνται:

Α. Επαρκής ξεκούραση/ ύπνος και διακοπή του καπνίσματος

Β. Κατάλληλο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας με αερόβια άσκηση

Γ. Χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και πτωχή σε ζάχαρη και κόκκινο κρέας. Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως τα Ω3 λιπαρά, τα αμινοξέα και τα προβιοτικά.

Ειδικότερα τα συμπληρώματα αμινοξέων μπορούν να βοηθήσουν όλες τις μεταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό, συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, προάγουν την μυϊκή ανάπτυξη, μειώνουν το χρόνο αποκατάστασης από τραυματισμούς, προάγουν την ορμονική ισορροπία, βελτιώνουν την απάντηση του ανοσοποιητικού και γενικά έχουν μια θετική αναβολική επίδραση χωρίς τις παρενέργειες που έχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lifestyle Modification in Rheumatoid Arthritis: Dietary and Physical Activity Recommendations Based on Evidence. Chehade L, Jaafar ZA, El Masri D, Zmerly H, Kreidieh D, Tannir H, Itani L, El Ghoch M. CurrRheumatol Rev. 2019 Jan 21.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ