Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά Πιο συγκεκριμένα προκαλούν εκλεκτική ενεργοποίηση της ανάπτυξης και της δραστηριότητας των ήδη υπαρχόντων βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα ή εξωγενώς ταυτόχρονα χορηγούμενων βακτηρίων.

Όταν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά συνδυάζονται, σχηματίζουν τα συνβιοτικά. Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται συνβιοτικά γιατί περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς και τα «καύσιμα» που χρειάζονται (πχ γιαούρτι, κεφίρ).

Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δη τα μη παστεριωμένα (π.χ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα). Για λόγους ασφαλείας, όμως, τα γαλακτοκομικά παράγονται συνήθως από παστεριωμένο γάλα  και προστίθενται προβιοτικά στη συνέχεια.

Τα πρεβιοτικά τα βρίσκουμε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, σε μπανάνες, κρεμμύδια, σκόρδα, μέλι και αγκινάρες. Τα συμπληρώματα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών και συχνά ποικιλία διαφορετικών προβιοτικών που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Επιπλέον, απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο.

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στις εξής περιπτώσεις:

  • Θεραπεία της διάρροιας, ειδικά μετά από λήψη αντιβιοτικών
  • Πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών  
  • Πρόληψη και θεραπεία κολπικών μυκητιάσεων και λοιμώξεων του ουροποιητικού  
  • Θεραπεία του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου
  • Επιτάχυνση της θεραπείας συγκεκριμένων εντερικών λοιμώξεων
  • Πρόληψη και μείωση της βαρύτητας του κοινού κρυολογήματος 

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν με ασφάλεια να προσθέσουν τροφές που περιέχουν προ- και πρεβιοτικά στο διαιτολόγιό τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Guarner F, Khan AG, Garisch J, Eliakim R, Gangl A, Thomson A, Krabshuis J, Le Mair T, Kaufmann P, de Paula JA, Fedorak R, Shanahan F, Sanders ME, Szajewska H. (2008). Probiotics and prebiotics. World Gastroenterology Organisation Practice Guideline.
  2. Reid G, Jass J,SebulskyMT, McCormick JK. (2003). Potential uses of probiotics in clinical practice. Clin. Microbiol. Rev. 16(4), pp.658-672.
  3. 3.      Sanders ME. (2000). Considerations for use of probiotic bacteria to modulate human health. The Journal of Nutrition. 130(suppl.2), pp.384-390.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ