Η περίοδος των διακοπών αποτελεί μια δύσκολη περίοδο από διατροφικής  πλευράς. Συνήθως αφιερώνουμε πολλές ώρες εκτός σπιτιού τρώγοντας  σε κάποιο εστιατόριο  με παρέα  τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διατροφικές  επιλογές εάν δεν υπάρχει έλεγχος και αυτοσυγκράτηση.

Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι γενικότερα στην καθημερινότητά  τους ξοδεύουν  όλη την ημέρα εκτός σπιτιού για την κάλυψη των επαγγελματικών  τους υποχρεώσεων. Έτσι καταλήγουν  να καταναλώνουν  πρόχειρα το μεσημεριανό τους γεύμα κάνοντας  λάθος επιλογές και παραλείποντας  τα ενδιάμεσα γεύματα  της ημέρας . Επίσης δεν είναι πάντα εύκολο για όλους να μαγειρεύουν σε καθημερινή βάση και  να μεταφέρουν το φαγητό τους στον χώρο εργασίας  από το σπίτι.

Παρακάτω αναφέρονται διάφοροι τρόποι για την σωστή αντιμετώπιση.

             Για το πρωινό εκτός σπιτιού

Μπορείτε να επιλέξετε κάτι από τις παρακάτω  επιλογές:

  • Ένα παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Μια μπάρα δημητριακών και έναν  χυμό χωρίς ζάχαρη
  • Ένα τοστ με τυρί και γαλοπούλα

Ενδιάμεσα γεύματα

Μπορείτε να επιλέξετε κάτι από τις παρακάτω επιλογές:

  • Αμύγδαλα ωμά, ανάλατα (10 τμχ)
  • Δύο crackers ή κριτσίνια ολικής αλέσεως
  • Ένα φρούτο (μετρίου μεγέθους)
  • Μπορείτε να κάνετε  συνδυασμούς  για καλύτερο κορεσμό συνδυάζοντας  πρωτεΐνες και υδατάνθρακες

(π.χ. Αμύγδαλα ωμά, ανάλατα (5 τμχ) και ένα cracker ή ένα μικρό φρούτο).

Φαγητό στο εστιατόριο

Για το μεσημέρι:

  • Προτιμήστε ψητό ψάρι, κρέας  ή όσπρια.
  • Συνδυάστε με μια φέτα ψωμί ή γαρνιτούρα όπως πατάτα ή ρύζι (προσοχή στην ποσότητα!).
  • Εμπλουτίστε το πιάτο σας  με άφθονη σαλάτα.
  • Αποφύγετε τηγανητά  και σάλτσες  με πολλές θερμίδες. Για τη σαλάτα επιλέξτε το ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε ευεργετικά ακόρεστα  λιπαρά οξέα, αντί για μαγιονέζα  που είναι πλούσια σε θερμίδες. Επίσης, το λεμόνι αποτελεί καλή επιλογή καθώς δίνει γεύση και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C !
  • Περιορίστε το αλάτι και  προσθέστε καρυκεύματα  στο φαγητό σας όπως το πιπέρι.
  • Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ.

Εάν η επιλογή του εστιατορίου είναι δύσκολη μερικές εύκολες επιλογές είναι:

  • Μια  μικρή αράβικη  πίτα ή τόστ  ολικής αλέσεως  με λαχανικά, κοτόπουλο και τυρί χαμηλό σε λιπαρά  ή αυγό, ελιές, και αβοκάντο  (Προσοχή στην προσθήκη μαγιονέζας).
  • Μια έτοιμη κομμένη σαλάτα με διάφορες ποικιλίες συνδυάζοντάς  την με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

*Εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας  απαιτούνται εξειδικευμένες διατροφικές επιλογές που θα σας δώσει ο προσωπικός  γιατρός  σε συνεργασία  τον  διαιτολόγο- διατροφολόγο.

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι πολυτέλεια, είναι επιλογή!

 ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ HEALTH SIGN