Οι ευεργετικές δράσεις του μαύρου πιπεριού
Από τα παλιά χρόνια χρησιμοποιείται όχι μόνο για το φαγητό, αλλά και στην ιατρική, τη συντήρηση τροφίμων, αλλά και την αρωματοποιεία.
Πολλές ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις έχουν αναφερθεί για το μαύρο πιπέρι και τα ενεργά του συστατικά και ιδιαίτερα την κύρια δραστική του ουσία, την πιπερίνη. Για την ακρίβεια σύμφωνα με σύγχρονες κυτταρικές, ζωικές και ανθρώπινες μελέτες η πιπερίνη διαθέτει ανοσορυθμιστικές, αντιοξειδωτικές, αντιασθματικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιελκωτικές και αντιαμοιβαδικές ιδιότητες.
Καταρχήν, η πιπερίνη ενεργοποιώντας τα πεπτικά ένζυμα του παγκρέατος, αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού για πέψη και μειώνει σημαντικά το χρόνο διάβασης της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα. Επιπλέον, η πιπερίνη έχει φανεί σε in vitro (στο εργαστήριο) μελέτες ότι προστατεύει έναντι των οξειδωτικών βλαβών μέσω αναστολής της δράσης των ελεύθερων ριζών οξυγόνου.
Τέλος, το μαύρο πιπέρι και η πιπερίνη φέρονται να μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων και να επηρεάζουν ευεργετικά τα κύτταρα, τα αντιοξειδωτικά μόρια και τα αντιοξειδωτικά ένζυμα σε μια σειρά πειραματικών καταστάσεων οξειδωτικού στρες.
Ωστόσο, η πλέον σημαντική δράση της πιπερίνης είναι η ανασταλτική δράση σε ενζυματικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο συκώτι κατά το μεταβολισμό των φαρμάκων. Έχει φανεί ότι αναστέλλει ισχυρά ηπατικά και πεπτικά ένζυμα (οξειδάση αρυλικών υδρογονανθράκων-arylhydrocarbonhydroxylase και UDP-γλυκουρονυλτρανσφεράση-UDP-glucuronyltransferase) και σε αυτή τη δράση αποδίδεται η ιδιότητά της να ενισχύει τη βιοδραστικότητα μιας σειράς φαρμάκων καθώς και πολλών φυτοχημικών ουσιών.
Παράλληλα, η πιπερίνη προκαλώντας αλλαγές στη δομή των εντερικών λαχνών, αυξάνει κι άλλο την απορρόφηση των φαρμάκων και φυτοχημικών ουσιών. Αν και αρχικά υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την ασφάλεια της προσθήκης του μαύρου πιπεριού στα φαγητά, πολλές ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση μαύρου πιπεριού ή του ενεργού συστατικού του, πιπερίνη, είναι ασφαλής.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects.Srinivasan K. Crit Rev Food SciNutr. 2007;47(8):735-48.
2. Piper nigrum and piperine: an update.Meghwal M, Goswami TK. Phytother Res. 2013 Aug;27(8):1121-30.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ