Μυκητιάσεις- ένας καλοκαιρινός κίνδυνος
Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των μυκήτων καθώς η ζέστη και η υγρασία βοηθάει την ανάπτυξή τους. Παράγοντες όπως η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών, ο διαβήτης, η ελλιπής υγιεινή και η λήψη κορτιζόνης, σε συνδυασμό με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων όπως χτένες, πετσέτες, πλάτες καθισμάτων, καθώς και μέσω της θάλασσας ή της πισίνας, οδηγούν σε μυκητιάσεις του δέρματος και των νυχιών.
Τα βότανα χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια, τόσο ως ουσίες που προσδίδουν γεύση στα φαγητά όσο και ως θεραπείες για διάφορες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Διάφορα βότανα έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιμυκητιασικές ιδιότητες και μπορούν να φανούν χρήσιμα έναντι παθήσεων που προκαλούνται από αυτούς.
Η αντιμυκητιασική δραστηριότητα εξαρτάται από τη χημική σύσταση, δηλαδή τις φαινόλες, που διαθέτει το κάθε βότανο. Έτσι όταν συγκρίθηκαν 16 αιθέρια έλαια έναντι μυκήτων που απομονώθηκαν από προϊόντα άρτου βρέθηκε ότι ο πλέον συνήθης μύκητας Candida Albicans αναστέλλεται μόνο από το έλαιο ρίγανης και το έλαιο θυμαριού.
Η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι οι φαινολικές ενώσεις που προσδίδουν στη ρίγανη τις ισχυρές αντισηπτικές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες, ενώ αναστέλλουν άμεσα την ανάπτυξη του μύκητα Candida, αλλά και άλλων μυκήτων όπως ο Aspergillus. Οι αντιμυκητιασικές δράσεις της ρίγανης μοιάζουν με αυτές των αντιμυκητιασικών φαρμάκων νυστατίνη και αμφοτερικίνη Β. Σε μια μελέτη η καθημερινή χορήγηση από το στόμα 1μl ελαίου ρίγανης για ένα μήνα μπόρεσε να θεραπεύσει συστηματική μυκητίαση σε πειραματόζωα, ενώ οι δράσεις της έχουν επιβεβαιωθεί και με μελέτες σε ανθρώπους.
Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης του ριγανελαίου είναι ότι δεν έχει σημαντικές παρενέργειες και δεν έχει παρατηρηθεί ανάπτυξη αντοχής, ενώ κάποια από τα αντιμυκητιασικά φάρμακα παύουν να δρουν με το χρόνο λόγω ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- In vitro activity of origanum vulgare essential oil against candida species. Cleff MB. Braz J Microbiol. 2010 Jan;41(1):116-23.
2. Characterization of Herbal Antifungal Agent, Origanum vulgare against Oral Candida spp. Isolated from Patients with Candida-Associated Denture Stomatitis: An In vitro Study. Vinaya Bhat, S. M. Sharma,Veena Shetty, C. S. Shastry, C. Vaman Rao, Shilpa Shenoy, Santanu Saha, andSriram Balaji. Contemp Clin Dent. 2018 Jun; 9(Suppl 1): S3–S10.