Κάποιες μορφές μυκητιάσεων μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής, μέσω της χρήσης μολυσμένων αντικειμένων, όπως χτένες, πετσέτες, πλάτες καθισμάτων, καθώς και μέσω της θάλασσας ή της πισίνας, εξαιτίας της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.

Το ριγανέλαιο είναι ένα πανίσχυρο φυσικό αντισηπτικό. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική εναλλακτική λύση έναντι των λοιμώξεων.

Παρουσιάζει μεγάλο εύρος αντιμικροβιακών ιδιοτήτων, που αποδίδονται στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει, ιδιαίτερα την καρβακρόλη και τη θυμόλη. Πιο συγκεκριμένα, η καρβακρόλη έχει αποτελεσματικότερη δράση ακόμα και από φάρμακα, ενώ παράλληλα έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εκτός των άλλων, διαθέτει αντιϊκές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του το καθιστούν ένα απαραίτητο εργαλείο στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων και μία άριστη επιλογή για να ξεκινήσετε θεραπεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα στελέχη του πιο συχνά εμφανιζόμενου μύκητα, της Candida, είναι ευαίσθητα στη μυκητοκτόνο δράση του ριγανέλαιου.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης του είναι ότι δεν έχει παρατηρηθεί ανάπτυξη αντοχής, ενώ κάποια από τα αντιμυκητιασικά φάρμακα παύουν να δρουν με το χρόνο λόγω ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών Candida. Ακόμα και αυτά τα ανθεκτικά σε φάρμακα στελέχη αντιμετωπίζονται με ριγανέλαιο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.      (Soares IH) In vitro activity of essential oils extracted from condiments against fluconazole-resistant and -sensitive Candida glabrata. J Mycol Med. 2015 Sep;25(3):213-7.

2.      (Cleff MB) In vitro activity of origanum vulgare essential oil against candida species. Braz J Microbiol. 2010 Jan;41(1):116-23.

3.      (Tampieri et al) The inhibition of Candida albicans by selected essential oils and their major components. Mycopathologia. 2005 Apr;159(3):339-45.

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ