Τι πρέπει να αλλάξει στη διατροφή μας;

Γενικά, σε οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη, γρίπη ή απλό κρυολόγημα είναι σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καλή θρέψη του οργανισμού.

 Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε σε διατροφικές ατασθαλίες και άσκοπο τσιμπολόγημα. Προτεραιότητα έχει πάντα η υγεία και η φυσική κατάσταση.

Υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε το μέτρο, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ιδιαίτερα γαστρεντερικών διαταραχών. Είναι σημαντικό να έχει κανείς εικόνα των θερμίδων που περιέχουν οι τροφές ώστε να μπορεί να κάνει τις κατάλληλες επιλογές και να μπορεί να ελέγξει την ποσότητα.

Mε τον περιορισμό των συναθροίσεων λόγω του κορωνοϊού, είναι εύλογο το ερώτημα κατά πόσο θα υπάρχει δυνατότητα, θέληση και όρεξη να τηρηθούν τα παραδοσιακά έθιμα της Κυριακής του Πάσχα.

 Είναι πολύ πιθανό οι διατροφικές μας επιλογές να είναι διαφορετικές. Επίσης δυστυχώς η συνάθροιση στο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει είναι περιορισμένη. Παρόλο αυτά, για όσους μπορούν και θέλουν να τηρήσουν κάτι από τις παραδοσιακές πασχαλινές διατροφικές επιλογές την ημέρα του Πάσχα, ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες σχετικές ιδέες και οδηγίες προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα.

Οι παραδοσιακές πασχαλινές τροφές  

Τσουρέκι & Κουλουράκια

Το τσουρέκι και τα πασχαλινά κουλουράκια αποτελούν ένα ιδιαίτερα παραδοσιακό γλυκό.

  • Μία φέτα τσουρεκιού (60γρ) περιέχει περίπου 230 θερμίδες.
  •  Ένα πασχαλινό κουλουράκι (30γρ) περιέχει περίπου 200 θερμίδες.

Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε μία από τις δύο μερίδες για περιορισμό των περιττών λιπαρών και θερμίδων.

Τα λιπαρά και γενικά οι θερμίδες βέβαια εξαρτώνται από τα συστατικά της συνταγής που έχει χρησιμοποιηθεί. Εάν αποφασίσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας περιορίστε τα πολύ λιπαρά υλικά. Για παράδειγμα δώστε προτεραιότητα στο ελαιόλαδο σαν λιπαρή ουσία για τα γλυκά σας καθώς και το μέλι αντί της ζάχαρης.

Πασχαλινά αυγά

Ένα ολόκληρο αυγό μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 70 θερμίδες. Τα αυγά είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη καθώς επίσης και στα καροτενοειδή  λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η μέση συνιστώμενη πρόσληψη αυγών είναι τέσσερα την εβδομάδα. Προσοχή στο μέτρο. Μην καταναλώσετε άφθονα αυγά σε συνδυασμό με μεγάλη ποσότητα κρέατος. Επίσης όσο αφορά την κατανάλωση αυγών αποτελεί μεγάλη παγίδα η κρυφή προσθήκη τους σε γλυκά εδέσματα και σούπες.

Μαγειρίτσα

Πολλοί θεωρούν την μαγειρίτσα ένα αρκετά λιπαρό πιάτο. Υπάρχουν όμως τρόποι παρασκευής μιας light με λιγοστά απαραίτητα υλικά. Σε αυτό το είδος, χρησιμοποιούνται :

  • Λίγα αυγά
  • Κρέας ή συκώτι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
  • Άφθονα λαχανικά
  • Ρύζι

Για να γίνει ακόμα πιο light μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, αντικαθιστώντας μια ποσότητα κρέατος (μειώνοντας έτσι το λίπος και τις θερμίδες) και η πηγή του κρέατος μπορεί να είναι το μοσχάρι αντί του αρνιού.

Αρνί ή Κατσίκι ;

  • Το κατσίκι περιέχει λιγότερο λίπος, περισσότερους υδατάνθρακες και ασβέστιο απ’ ότι το αρνί.
  • Το αρνί έχει περισσότερο λίπος, πιο έντονη και βαριά αλλά και πιο «γλυκιά» γεύση. Αυτές οι διαφορές εντοπίζονται στα λίγο πιο ώριμα ηλικιακά ζώα. Το αρνί είναι μια καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών της ομάδας Β.

Είναι προτιμότερη σαν επιλογή το είδος κρέατος με την λιγότερη περιεκτικότητα λίπους.

Την Κυριακή του Πάσχα

  • Θα πρέπει το γεύμα να είναι ελαφρύ, για να μην επιβαρυνθεί η λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην γίνει υπερφόρτωση θερμίδων στον οργανισμό.
  • Γεμίστε το πιάτο σας με άφθονα λαχανικά της αρεσκείας σας. Αποφύγετε τη μαγιονέζα που αποτελείται από αρκετές θερμίδες και προτιμήστε ελαιόλαδο, λεμόνι, ξύδι και μπαχαρικά για να νοστιμίσετε τη σαλάτα σας. Η σαλάτα θα σας βοηθήσει στον καλύτερο κορεσμό αποφεύγοντας την ακραία κατανάλωση θερμιδογόνων τροφών.
  • Συνδυάστε πηγή υδατανθράκων (π.χ. ρύζι, πατάτες κ.λ.π.) με την κύρια πηγή κρέατος. Αυτό θα σας βοηθήσει εξίσου στον καλύτερο κορεσμό και στην θρεπτική ισορροπία του γεύματος.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα μέτρο στην κατανάλωση κρέατος και αφαιρέστε τα λιπαρά κομμάτια όσο είναι δυνατόν.
  • Μια καλή επιλογή αποτελεί η σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά με λίγες πατάτες ή ρύζι  ή μια κρεατόσουπα με λαχανικά αρεσκείας, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και ψωμί ολικής άλεσης ή πατάτες βραστές που θα συνοδεύουν την κρεατόσουπα.
  • Προσοχή στο αλκοόλ. Κρατήστε το μέτρο και προτιμήστε αλκοολούχα ποτά όπως το κόκκινο κρασί.
  • Μην ξεχνάτε την τήρηση των συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα (συμπεριλάβετε φρούτα και ξηρούς καρπούς) καθώς και την καλή ενυδάτωση.

*Εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή ανάγκη απώλειας βάρους να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας.

ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

HEALTHSIGN