Η γαστρεντερίτιδα προσβάλλει το έντερο με συμπτώματα που περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, μυϊκά άλγη, κεφαλαλγία και χαμηλό πυρετό. Αναλόγως του αιτίου τα συμπτώματα εμφανίζονται εντός κάποιων ημερών και ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Μπορούν να επιμείνουν μέχρι και 10 ημέρες, αλλά συχνά εξασθενούν σε λιγότερες.

Ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης ήταν και παραμένει η πρόληψη. Οι οδηγίες για πρόληψη είναι οι ίδιες με τις οδηγίες για την πρόληψη άλλων ιογενών νοσημάτων πχ της γρίππης. Συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή επαφής με πάσχοντες και παραμονή κατ’ οίκον όταν νοσούμε για να μην κολλήσουμε τους άλλους. Είναι επίσης σημαντικό να πλένουμε, να ετοιμάζουμε και να μαγειρεύουμε καλά το φαγητό για να αποφεύγεται η επιμόλυνσή του.

Σπιτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τη γαστρεντερίτιδα περιλαμβάνουν την ανάπαυση, τη μείωση πρόσληψης στερεών τροφών (που θα επιτρέψει στο έντερο να ξεκουραστεί), τη λήψη διαυγών υγρών και ζωμών, την αποφυγή καφεϊνούχων και ανθρακούχων αναψυκτικών και την βραδεία εισαγωγή τροφών στο διαιτολόγιο. Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να  οδηγήσει σε επιπρόσθετα προβλήματα και επιπλοκές.

Στις μέρες μας, ένα αγαπημένο βότανο μελετάται για την ξεχωριστή του ιδιότητα να διασπά το εξωτερικό περίβλημα του ιού της γαστρεντερίτιδας. Δημοσιευμένη στο Journal of Applied Microbiology, η νέα μελέτη έδειξε ότι το πρωταρχικό συστατικό του ριγανέλαιου, η καρβακρόλη, μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό Norovirus. Η αποτελεσματικότητά του είναι τέτοια που το συστατικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ακόμα και ως απολυμαντικό επιφανειών σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.α.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. J Appl Microbiol. 2014 May;116(5):1149-63.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ