αυξάνει τη δράση γονιδίων του οργανισμού για να ακολουθήσει η παραγωγή αντιοξειδωτικών και αποτοξινωτικών ενζύμων.

Η παρουσία σουλφοραφάνης στον οργανισμό έχει θαυματουργά αποτελέσματα. Μέσα στα κύτταρα συνδέεται με έναν υποδοχέα (Keap1) και απελευθερώνεται ο παράγοντας nrf2. Αυτός πηγαίνει στον πυρήνα του κυττάρου και προσδένεται σε έναν άλλο υποδοχέα (ARE), ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη μεταγραφή των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση. Η διαδικασία αυτή(φάση ΙΙ) λαμβάνει χώρα στο συκώτι και κατά τη διάρκειά της μια ουσία δεσμεύεται στις τοξίνες κάνοντάς τες λιγότερο δραστικές ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η απέκκρισή τους από τον οργανισμό.

Η αποτοξίνωση είναι κάτι που ο οργανισμός χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Είναι σαν τα σκουπίδια σε μια πόλη που πρέπει να μαζεύονται καθημερινά. Οι τοξίνες προέρχονται από τις άχρηστες ουσίες του κυτταρικού μεταβολισμού, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κακή διατροφή, τις ασθένειες, τα φάρμακα, το αλκοόλ, το κάπνισμα. Τα συμπτώματα που προέρχονται από τη μειωμένη απέκκριση αυτών των τοξινών είναι μάλλον άτυπα, με την εύκολη κόπωση, την αδιαθεσία και την καταβολή των δυνάμεων να προεξάρχουν

Η χρήση επιλεγμένων συμπληρωμάτων διατροφής παρέχει τη δυνατότητα λήψης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργοποιημένης σουλφοραφάνης (που δε χρειάζεται το ένζυμο μυροσινάση) και είναι μια έξυπνη επιλογή για την καθημερινή αποτοξίνωση του οργανισμού και την προστασία του.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Antioxidant functions of sulforaphane: a potent inducer of phase 2 detoxification enzymes. Fahey JW et al. Food Chem Toxicol 1999; 37:973-9.

2.Novel concepts of broccoli sulforaphanes and disease: Induction of phase II antioxidant and detoxification enzymes by enhanced-glucoraphanin broccoli. James, D., et al (2012) Nutr Rev., 70:654-65

 

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ