Γαστρεντερίτιδα στις διακοπές με το πλοίο
Η υψηλή επίπτωση μπορεί εύκολα να εξηγηθεί αν λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά του ιού. Καταρχήν, χρειάζονται μόλις 100 ιικά σωματίδια για να μεταδοθεί και να αναπτυχθεί η νόσος κάνοντας με αυτό τον τρόπο τον ιό εξαιρετικά λοιμογόνο. Επιπλέον, ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω πολλών οδών, όπως μέσω της κατανάλωσης επιμολυσμένων τροφίμων ή νερού και της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες. Μια ιδιαίτερη μορφή μετάδοσης είναι η αερογενής μέσω σχηματισμού αερολυμάτων από εμέσματα.Η λοίμωξη δε συνοδεύεται από μακροχρόνια ανοσία, πιθανά λόγω του γενετικού πολυμορφισμού του ιού. Τέλος, ο ιός έχει παγκόσμια κατανομή και προκαλεί επιδημίες, ιδιαίτερα σε κλειστές κοινότητες, όπως τα κέντρα φιλοξενίας, τα νοσοκομεία, οι ξενώνες και τα κρουαζιερόπλοια.
Ιδιαίτερα τα κρουαζιερόπλοια παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αύξηση των κρουσμάτων κάτι που εξηγείται από τον αυξημένο αριθμό επιβατών αλλά όχι μόνο. Στα κρουαζιερόπλοια υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση νέων επιδημιών: κοινό φαγητό και ποτό και ημίκλειστο περιβάλλον που ευνοεί τη μετάδοση από άτομο σε άτομο. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ότι το ένα τρίτο των επιβατών είναι ηλικιωμένοι, που είναι πιο ευαίσθητοι στις λοιμώξεις, αλλά και τις επιπλοκές τους. Πράγματι, οι επιπτώσεις της γαστρεντερίτιδας στην υγεία των πιο ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού μπορεί να είναι σοβαρές, ενώ παράλληλα και οι οικονομικές επιπτώσεις από το ξέσπασμα μιας επιδημίας σε πλοίο είναι σημαντικές επηρεάζοντας τόσο τους επιβάτες που ουσιαστικά θα χάσουν το ταξίδι, όσο και την εταιρεία του πλοίου που κατά κάποιο τρόπο στιγματίζεται.
Για αυτούς τους λόγους πολλές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς για να περιοριστεί το φαινόμενο και να διασφαλίζεται υγιεινό περιβάλλον τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τα μέλη του πληρώματος, ενώ διεθνείς οργανισμοί έχουν συντάξει κατευθυντήριες οδηγίες για την αναγνώριση και αντιμετώπιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας από νοροϊό. Ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιεύσει το 2011 οδηγό υγιεινής των πλοίων για την πρόληψη και τον έλεγχο δημόσιων κινδύνων υγείας που παρέχει το γενικό πλαίσιο για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί και τη λήψη αποφάσεων.
Η θεραπεία είναι κατά κύριο λόγο υποστηρικτική και στοχεύει στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και των ηλεκτρολυτικών διαταραχών που προκαλούν οι διάρροιες. Ο νοροϊός, όπως όλοι οι ιοί,δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η καρβακρόλη,το βασικό συστατικό του ριγανελαίου, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού και τελικά τον αδρανοποιεί, μέσω της διάσπασης του σκληρού εξωτερικού τοιχώματος του ιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η καρβακρόλη είναι αποτελεσματική στη αδρανοποίηση του ιού εντός μιας ώρας από την έκθεση του ιού σε αυτήν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Norovirus outbreaks on commercial cruise ships: a systematic review and new targets for the public health agenda.Bert F, Scaioli G, Gualano MR, Passi S, Specchia ML, Cadeddu C, Viglianchino C, Siliquini R. Food Environ Virol. 2014 Jun;6(2):67-74.
2. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. J Appl Microbiol. 2014 May;116(5):1149-63.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ