Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 12:17

Πράσινο τσάι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται παγκοσμίως ιδιαίτερα στις χώρες της Άπω Ανατολής και θεωρείται από πολλούς το καλύτερο και πιο υγιεινό ρόφημα που υπάρχει. Φυσικά, κανένα ρόφημα από μόνο του δε μπορεί να προστατέψει από τις αρρώστιες. Η ατομική υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο ζωής και τα γονίδια του καθενός, έτσι ακόμα κι αν κάποιος πίνει πράσινο τσάι όλη την ημέρα, θα χρειαστεί παράλληλα να προσέχει τον εαυτό του και με άλλους τρόπους, όπως με το να μην καπνίζει, να αθλείται και να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή.

Περιέχει καφεΐνη και πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που αντιμετωπίζουν αλλά και προλαμβάνουν την κυτταρική καταστροφή. Η πιο σημαντική κατεχίνη είναι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές δράσεις του τσαγιού.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ότι:

 1. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών
 2. Καίει το λίπος και βοηθάει στην άσκηση
 3. Παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης
 4. Καταπολεμά το άγχος
 5. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και χαμηλώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
 6. Προστατεύει τους πνεύμονες από το κάπνισμα
 7. Προστατεύει το ήπαρ(συκώτι) από το αλκοόλ
 8. Αποτρέπει την καταστροφή των δοντιών και μειώνει την κακοσμία του στόματος
 9. Συμβάλλει στη αναδόμηση των οστών
 10. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
 11. Ενυδατώνει καλύτερα από το νερό

Κάποια από αυτά έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες, ενώ κάποια άλλα όχι.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών του 2013, το πράσινο τσάι βοήθησε στην πρόληψη μιας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία, από την υψηλή αρτηριακή πίεση έως τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Ό,τι  βοηθά την καρδιακή λειτουργία είναι συνήθως καλό και για την εγκεφαλική λειτουργία, αφού ο εγκέφαλος χρειάζεται επίσης υγιή αγγεία. Σε μια μελέτη από την Ελβετία, η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν συστηματικά πράσινο τσάι παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε συκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Παράλληλα, φαίνεται ότι το πράσινο τσάι μειώνει το σχηματισμό των πλακών που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer.

Πρόσφατη μελέτη του 2017 έδειξε ότι η EGCG έχει την ιδιότητα να ελέγχει την υπεργλυκαιμία, να μειώνει το σωματικό βάρος και να ελαττώνει τις επιπλοκές του διαβήτη. Παράλληλα, φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα καθώς και την άθροιση λιπών (στεάτωση) στο ήπαρ

Οι μελέτες που δείχνουν την επίδραση του πράσινου τσαγιού σον καρκίνο είναι πολλές και αντικρουόμενες. Το πράσινο τσάι βοηθάει τα υγιή κύτταρα σε όλα τα στάδια της εξέλιξής τους. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθάει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, αλλά η έρευνα είναι ακόμη σε πρόδρομο στάδιο και δεν  μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό για την πρόληψη του καρκίνου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Polyphenols: benefits to the cardiovascular system in health and in aging. Khurana S, Venkataraman K, Hollingsworth A, Piche M, Tai TC. Nutrients. 2013 Sep 26;5(10):3779-827.
 2. Natural Polyphenols in the Treatment of Alzheimer's Disease. Noratiqah SB, Naina-Mohamed I, Zulfarina MS, Qodriyah HM. Curr Drug Targets. 2017 Mar 28.
 3. Green tea epigallocatechin 3-gallate alleviates hyperglycemia and reduces advanced glycation end products via nrf2 pathway in mice with high fat diet-induced obesity. Sampath C, Rashid MR, Sang S, Ahmedna M. Biomed Pharmacother. 2017 Mar;87:73-81.
 4. Systematic review of green tea epigallocatechin gallate in reducing low-density lipoprotein cholesterol levels of humans. Momose Y, Maeda-Yamamoto M, Nabetani H. Int J Food Sci Nutr. 2016 Sep;67(6):606-13

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:59