Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017 16:38

Δυσμηνόρροια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η δυσμηνόρροια είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στην εμφάνιση επώδυνων μυϊκών συσπάσεων της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι συνήθεις φαρμακευτικές θεραπείες είναι τα Μη Στερινοειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια. Και τα δύο λειτουργούν μειώνοντας τη δραστηριότητα του μυομητρίου, δηλαδή τις συσπάσεις της μήτρας. Η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών είναι αξιοσημείωτη, ωστόσο το ποσοστό αποτυχίας παραμένει υψηλό, αγγίζοντας το 20-25%.

Πολλές γυναίκες αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες και η έρευνα του εμμηνορυσιακού κύκλου δείχνει ότι η διατροφή και ο μεταβολισμός παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεια και τη θεραπεία της πάθησης.

Οι επιστήμονες έχουν αξιολογήσει το ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής (βότανα, φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και αμινοξέα) στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας. Μια πολύ σημαντική μελέτη έγινε το 2001. Σε αυτήν τη μετα-ανάλυση των καλύτερα οργανωμένων μελετών, ο στόχος ήταν να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής στη θεραπεία της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας. Συγκρίθηκαν οι θεραπείες μεταξύ τους, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo), αλλά και με τις συμβατικές θεραπείες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι μόνο δύο ουσίες από όσες χρησιμοποιήθηκαν είχαν στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα. Η βιταμίνη Β1 και το μαγνήσιο.

Η βιταμίνης Β1 έδειξε ότι βοηθάει στη μείωση του πόνου της δυσμηνόρροιας. Η δόση της Β1 που χρησιμοποιήθηκε είναι 100mg την ημέρα.

Το μαγνήσιο επίσης βοηθάει , ενώ δεν έχει ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής δοσολογία, καθώς υπήρχε μεγάλη ποικιλία μεταξύ των διαφόρων μελετών και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει σύσταση για αυτή.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα συμπληρώματα που ελέγχθηκαν δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για να υποστηριχθεί η χρήση βοτάνων ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής ως εναλλακτική θεραπεία της πρωτοπαθούς ή της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Herbal and dietary therapies for primary and secondary dysmenorrhoea. Proctor ML, Murphy PA. Cochrane Database Syst Rev. 2001;(3):CD002124.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:59