Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 11:57

Καρκίνος του μαστού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται παγκοσμίως στις γυναίκες συχνότερα από οποιονδήποτε άλλο. Παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή συμμετέχουν σε ποσοστό περίπου 30% σε όλους τους καρκίνους στις αναπτυγμένες χώρες. Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο ενώ η δίαιτα που είναι πλούσια σε φρούτα, όσπρια, δημητριακά, λαχανικά και πράσινο τσάι φαίνεται ότι δρα προστατευτικά.

Υπάρχουν φυτικά συστατικά που μπορούν να προστατεύσουν από τη βλάβη στο DNA και να μπλοκάρουν συγκεκριμένα καρκινογόνα μονοπάτια. Ειδικότερα, για τον καρκίνο του μαστού έχουν πλέον περάσει στην κλινική πράξη μέσω της υιοθέτησης ειδικών διαιτολογίων στα πλαίσια της πρόληψης υποτροπής.

Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και την επίπτωση καρκίνου μέσω: (α) της αντιοξειδωτικής τους δράσης, (β) της μείωσης του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, (γ) μπλοκαρίσματος προφλεγμονωδών κυτταροκινών και μεταγραφικών παραγόντων που εμπλέκονται στην εξέλιξη του καρκίνου, (δ) αύξησης της δράσης προστατευτικών ενζύμων, (ε) ενεργοποίησης παραγόντων που ανταγωνίζονται τη χρόνια φλεγμονή, (στ) δέσμευσης των οιστρογονικών υποδοχέων. Ειδικά, η τελευταία τους ιδιότητα είναι κομβική για την πρόληψη τόσο του πρωτογενούς όσο και του δευτερογενούς καρκίνου του μαστού.

Τα φαινολικά οξέα (ελαιοευρωπαΐνη, υδροξυτυροσόλη), οι φλαβονοειδείς (κερσετίνη, μυρισετίνη) και οι ισοφλαβονοειδείς ενώσεις (γενιστεΐνη, δαϊτζεΐνη) μελετώνται περισσότερο και έως τώρα έχουν δείξει σημαντικά αποτελέσματα. Παράλληλα, οι πολυφαινόλες κουρκουμίνη και ρεσβερατρόλη παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκλινικές μελέτες.

Το κεντρικό μήνυμα όλων των μελετών είναι ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να υποστηρίξουν την τρέχουσα θεραπεία για να βελτιώσουν την πρόγνωση.

Με βάση αυτό το μήνυμα, συνιστάται πλέον σε όλες τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να ακολουθούν διαιτολόγιο πλούσιο –περίπου 5 φορές την ημέρα- σε πολυφαινόλες, που να περιλαμβάνει τσάι (πάνω από τρία ποτήρια ημερησίως), λαχανικά (κρεμμύδια, μπρόκολα) και φρούτα (μήλα, λεμόνια) μεταξύ άλλων. Μία μέση κατανάλωση προϊόντων σόγιας (5-10 γραμμάρια ημερησίως κυρίως από γάλα σόγιας) και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής θεωρούνται εξίσου σημαντικά.

Οι τροφές είναι ο προτιμώμενος τρόπος για να λαμβάνονται οι πολυφαινόλες. Ωστόσο υπάρχουν ασθενείς που λόγω τρόπου ζωής ή αδυναμίας λήψης συγκεκριμένων τροφών δεν είναι εφικτό να ακολουθήσουν μια τέτοια δίαιτα και για τους οποίους η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι μια καλή εναλλακτική.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Reducing Breast Cancer Recurrence: The Role of Dietary Polyphenolics. Andrea J. Braakhuis, Peta Campion, and Karen S. Bishop. Nutrients. 2016 Sep; 8 (9): 547.

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:55