Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 08:18

Ριγανέλαιο και στεφανιαία νόσος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το ριγανέλαιο έχει πολλές χρήσεις. Το βρίσκουμε στα τρόφιμα, τα καλλυντικά αλλά και στα φάρμακα. 

Οι απολυμαντικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες είναι γνωστές από την Αρχαία Ελλάδα, όπου και το χρησιμοποιούσαν συχνά για να θεραπεύουν λοιμώξεις του δέρματος και τραύματα, καθώς και για να προστατεύουν τα τρόφιμα από βακτήρια. Ακόμα και σήμερα είναι καλύτερα γνωστό για τη δράση του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, επιδεικνύοντας ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής και αντιμυκητιασικής δράσης. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα αιθέρια έλαια της ρίγανης μπορεί να συμβάλλουν ευεργετικά και σε άλλες καταστάσεις που απειλούν την υγεία του ανθρώπου.

Η καρδιαγγειακή-στεφανιαία νόσος, είναι η κύρια αιτία θανάτου σε πολλές χώρες και η συχνότητά της αυξάνεται διεθνώς. Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση που επιταχύνεται από διάφορους παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και άλλα νοσήματα. Η κύρια αιτία της είναι η αθηροσκλήρυνση, που είναι το αποτέλεσμα παθολογικής φλεγμονώδους απάντησης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο τρόπος δράσης του ριγανελαίου στη στεφανιαία νόσο δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένος λόγω έλλειψης μελετών. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι το ριγανέλαιο διαθέτει βιοενεργά συστατικά τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας με διάφορους τρόπους.

- μειώνει την ολική χοληστερόλη καθώς και τα τριγλυκερίδια του πλάσματος, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας.

- διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μέσω των οποίων ασκεί έμμεση καρδιοπροστασία. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί μειωμένη σύνθεση των προφλεγμονωδών κυτταροκινών TNF-α, IL-1β και IL-6 και παράλληλη αύξηση της παραγωγής της αντιφλεγμονώδους κυτταροκίνης IL-10.

- επιδεικνύουν ρυθμιστικές ιδιότητες σε διάφορους διαύλους ιόντων (νατρίου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου), οι οποίοι είναι γνωστό ότι μπορούν να αυξήσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση. Ειδικότερα η καρβακρόλη, το κύριο συστατικό του ριγανελαίου, δρα αντιυπερτασικά λόγω της αγγειοδιαστολής που προκαλεί και της αναστολής των διαύλων ασβεστίου καθώς και των καναλιών TRP (Transient Receptor Potential).

Η έλλειψη πολλών μελετών είναι ένα πρόβλημα που μάλλον θα λυθεί στο εγγύς μέλλον αφού φαίνεται ότι η έρευνα των αιθερίων ελαίων έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει νέα βιοενεργά συστατικά και να σχηματίσει καινούρια λειτουργικά προϊόντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Leyva-López N et al. Molecules. (2017)

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 12:01