Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 08:07

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Παγκόσμια μέρα άσθματος. Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών (σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες).

Οι ασθενείς με άσθμα έχουν συνήθως γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυτικούς παράγοντες.

Oι ιώσεις, η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα ζώων, η υγρασία, ο καπνός, και η άσκηση αποτελούν τους σημαντικότερους. Η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα μερικές φορές αρκεί για να βελτιωθεί ο ασθενής, ωστόσο τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί κατάλληλη θεραπεία.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας σε ασθματικά παιδιά και εφήβους και μειώνουν τη σοβαρότητα των κρίσεων.

Φαίνεται ότι η απάντηση στα αντιοξειδωτικά εξαρτάται από το στάδιο ζωής, τη γενετική ευαισθησία και τις περιβαλλοντικές πηγές του οξειδωτικού στρες.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων άσθματος σε παιδιά και ενήλικες και η χορήγηση βιταμίνης D φαίνεται να βοηθά στα σοβαρά επεισόδια άσθματος και να συμβάλει στην βελτίωση του ελέγχου των συμπτωμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Antioxidant therapies in COPD. Rahman I. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2006;1(1):15-29.
2. Vitamin D for the management of asthma. Martineau AR, Cates CJ, Urashima M, Jensen M, Griffiths AP, Nurmatov U, Sheikh A, Griffiths CJ. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Sep 5;9:CD011511.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ