Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 12:41

Η νηστεία ως ευκαιρία αποτοξίνωσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η νηστεία της Σαρακοστής «καθαρίζει» το πνεύμα και τον οργανισμό μας, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων(πρωτεΐνες) δίνει τη θέση της σε μία δίαιτα που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως μια παραλλαγή της χορτοφαγίας, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και φυσικά ελαιόλαδο(κυρίως υδατάνθρακες). Σε μια εποχή που η κρεατοφαγία υπερισχύει, η νηστεία της Σαρακοστής, πέρα από τη θρησκευτική της διάσταση, αποτελεί λοιπόν ένα παράθυρο για αποτοξίνωση με αναγνωρισμένες ευεργετικές ιδιότητες.

Η νηστεία βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού. Η έλλειψη των ζωικών τροφίμων από τη διατροφή μειώνει την πρόσληψη λίπους και κυρίως του κορεσμένου και καθαρίζει τον οργανισμό από χοληστερόλη, ουρικό οξύ και τοξίνες. Στην Ελλάδα, σε μελέτη που έγινε υπό το τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, φάνηκε ότι όσοι κάνουν τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά σε χοληστερίνη (κατά 20%)χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η ανάπτυξη των παιδιών εφόσον καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις της ηλικίας τους. Προσοχή ωστόσο χρειάζεται στην κατανάλωση των θαλασσινών, ιδιαίτερα των τηγανητών, καθώς είναι τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη.

Τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε ωφέλιμες για τον οργανισμό ουσίες όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην επίλυση των φλεγμονωδών διεργασιών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ βοηθούν και στον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων, περιλαμβανομένου του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.

Η διατροφή της νηστείας, με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια που είναι τροφές πλούσιες σε κάλιο, αποτελούν τη συνιστώμενη διατροφή για τους πάσχοντες από αρτηριακή υπέρταση. Φυσικά, απαιτείται παράλληλα αποφυγή του αλατιού στο φαγητό καθώς και των πολύ αρμυρών ελιών και των παστών προκειμένου να υπάρξει μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και απορρόφηση των οιδημάτων.

Πολλοί μπερδεύουν τη νηστεία με τη δίαιτα για απώλεια βάρους. Καμία ένδειξη δεν υπάρχει που να αποδεικνύει, ότι η νηστεία συνεπάγεται και απώλεια βάρους. Για την ακρίβεια πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η έλλειψη πρωτεΐνης από τη διατροφή οδηγεί στην αυξημένη πρόσληψη τροφής προκειμένου να υπάρξει κορεσμός. Ωστόσο, εάν ακολουθηθεί μία αρμονική διατροφική νηστεία και ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με άσκηση, τότε ενδέχεται να επιτευχθεί και απώλεια βάρους.

Η αποφυγή των γαλακτοκομικών παραγόντων κατά τη διάρκεια της νηστείας οδηγεί σε μείωση των επιπέδων του ασβεστίου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται λοιπόν στην αναπλήρωσή του μετά το τέλος της νηστείας, μέσω κατανάλωσης γάλακτος, γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 
 
 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 08:07