Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 09:31

Μινθέλαιο και Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι ένα χρόνιο, λειτουργικό σύνδρομο του πεπτικού που χαρακτηρίζεται από μετεωρισμό, υποτροπιάζον κοιλιακό άλγος και αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, είτε με τη μορφή της δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή της διάρροιας, είτε με εναλλαγές των δύο.

Κατηγοριοποιείται με βάση τη συμφωνία της Ρώμης (κριτήρια Rome IV). Επηρεάζει το 5-15% των Δυτικών πληθυσμών, με ιδιαίτερη προτίμηση τις νέες γυναίκες, κάτω των 50 ετών. Είναι υπεύθυνο για σημαντικό αριθμό επισκέψεων σε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για επηρεασμένη ποιότητα ζωής και για πολλές αναρρωτικές άδειες κατά τη διάρκεια του έτους.

Η αιτιολογία του ΣΕΕ είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση παραγόντων όπως η γενετική προδιάθεση, ο άξονας εγκέφαλος-έντερο, η σπλαγχνική ευαισθησία, η γαστρεντερική κινητικότητα, το μικροβίωμα του εντέρου, οι νευροϋποδοχείς, η εντερική διαπερατότητα, τα χολικά οξέα, διαμεσολαβητές φλεγμονής, στρεσογόνα ερεθίσματα, ψυχολογικά τραύματα και η σωματοποίηση (σωματική έκφραση διαφόρων ψυχικών ή/και συναισθηματικών προβλημάτων).

Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα ωφεληθούν από αλλαγές του τρόπου ζωής και του διαιτολογίου, που περιλαμβάνουν δίαιτα πτωχή σε μονο-, δι- και ολιγο-σακχαρίτες και πολυόλες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα ωφεληθούν από την αποφυγή λακτόζης και γλουτένης. Χαλαρωτικά λείων μυών και σπασμολυτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν συμπτώματα, όπως το φούσκωμα και τον πόνο.

Το έλαιο μέντας είναι ένα φυσικό προϊόν που περιέχει μονοτερπένες, ουσίες που στοχεύουν στις αιτίες του ευερεθίστου εντέρου. Η μενθόλη, η κύρια ουσία του ελαίου, μπλοκάρει τους διαύλους ασβεστίου στους λείους μύες προκαλώντας σπασμολυτική δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα, ενώ παράλληλα διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ανοσοτροποποιητικές και αναισθητικές ιδιότητες, όλες τους σχετικές με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερεθίστου εντέρου.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μεταανάλυση των έως τώρα μελετών για να διευκρινιστεί η δράση του μινθελαίου στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ευερεθίστου εντέρου αλλά και για να αξιολογηθούν οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo).

Στη μελέτη δεν βρέθηκε διαφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες του ελαίου σε σύγκριση με το placebo, ενώ παράλληλα φάνηκε ότι αποτρέπει τα επίμονα συμπτώματα σε σημαντικό ποσοστό (σε 1 στους 3 ασθενείς για γενικά συμπτώματα, 1 στους 4 για κοιλιακό άλγος). Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο μέντας είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. Alammar N, Wang L, Saberi B, Nanavati J, Holtmann G, Shinohara RT, Mullin GE. BMC Complement Altern Med. 2019 Jan 17;19(1):21

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ