Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 09:50

Λειτουργικός κοιλιακός πόνος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 O λειτουργικός κοιλιακός πόνος, δηλαδή ο πόνος στον οποίο δεν βρίσκεται οργανική αιτιολογία, επηρεάζει το 10-25% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Θεωρείται ως το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων και πιο συγκεκριμένα της σπλαγχνικής υπερευαισθησίας, του μικροβιώματος του εντέρου, κινητικών διαταραχών του πεπτικού, παθολογικής αντίδρασης του γαστρεντερικού σε φυσιολογικά ερεθίσματα, τοξίνες ή ακόμα και ψυχολογικό στρες.

Τα παιδιά με λειτουργικό πόνο λείπουν περισσότερο από το σχολείο, έχουν προβλήματα ύπνου, παρουσιάζουν κι άλλους σωματικούς πόνους, έχουν περισσότερο άγχος και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ποιότητα ζωής. Με βάση την ταξινόμηση της Ρώμης ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να υπάγεται σε 4 κατηγορίες: το Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου, το Λειτουργικό Κοιλιακό Άλγος, τη Λειτουργική Δυσπεψία και την Κοιλιακή Ημικρανία.

Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στα φάρμακα. Οι γονείς ωστόσο φοβούνται τις παρενέργειες των φαρμάκων και αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες που θεωρούνται ασφαλείς και φυσικές.

Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της δίαιτας. Ο περιορισμός των τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ολιγοσακχαρίτες και πολυόλες (δίαιτα FODMAPs), η χρήση φυτικών ινών και η αποφυγή λακτόζης και γλουτένης είναι οι βασικές αρχές αυτής της αλλαγής και έχουν αποτελέσει το αντικείμενο πολλών μελετών.

Αν και στα βότανα έχουν από πολύ παλιά αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες στην αντιμετώπιση πολλών γαστρεντερικών διαταραχών, η χρήση τους στα λειτουργικά νοσήματα, ιδιαίτερα στα παιδιά, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα κάποιων πρόσφατων μελετών είναι πολύ ενθαρρυντικά,όχι μόνο για ενήλικες αλλά και για παιδιά.Το έλαιο μέντας φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενο στο ευερέθιστο έντερο στα παιδιά με τη βελτίωση να φτάνει σε ποσοστό το 76%, έναντι του 19% των ασθενών που έλαβαν εικονική θεραπεία(placebo). Αντίστοιχα ποσοστά έχουν βρεθεί και στις μελέτες που έχουν γίνει σε ενήλικες. Επειδή υπάρχουν μόνο δύο τυχαιοποιημένες μελέτες στα παιδιά χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να μπει στους θεραπευτικούς αλγόριθμους. Έως τώρα ωστόσο η συνολική του αποτίμηση είναι ότι είναι ασφαλές και καλά ανεκτό για να χρησιμοποιείται σε ενήλικες αλλά ακόμα και σε παιδιά στις συνιστώμενες δοσολογίες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials. Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, Saps M. Nutrients. 2018 Nov 9;10(11).

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 09:59