Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 10:02

Γλουταμίνη και μεταλοιμώδες ευερέθιστο έντερο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τα τελευταία χρόνια, πολλά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι η γλουταμίνη είναι απαραίτητη για την εντερική λειτουργία, ενώ η έλλειψή της αναστέλλει την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των εντερικών κυττάρων. Η χημική δομή της παρέχει στα εντεροκύτταρα και στα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τις απαραίτητες ουσίες (άνθρακα, νιτρώδη) για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Μια σειρά ερευνών έχει δείξει η γλουταμίνη μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της εντερικής βλάβης, στην επιτάχυνση  της εντερικής αποκατάστασης, στην πρόληψη  της ατροφίας των λαχνών και στην ελαχιστοποίηση της καταστολής του ανοσοποιητικού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της φυσιολογικής δομής και λειτουργίας του εντέρου.

Πολύ σημαντικός όμως είναι ο ρόλος της γλουταμίνης και στην ακεραιότητα του βλεννογονικού εντερικού φραγμού. Η εσωτερική επιφάνεια του εντέρου καλύπτεται από μια στιβάδα βλέννης. Αυτή παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται καλυκοειδή, περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη ενώ λειτουργεί ως λιπαντικό, για να αποτρέπει τον τραυματισμό του εντέρου από το περιεχόμενό του. Επιπλέον, λειτουργεί  ως φραγμός για τα βακτήρια, τα προϊόντα τους και διάφορα πεπτικά ένζυμα. Υπάρχουν πολλά δεδομένα πλέον που υποστηρίζουν ότι η απώλεια αυτού του φραγμού έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών παθήσεων του πεπτικού.

Η κυτταροπροστατευτική δράση της γλουταμίνης και ιδιαίτερα η προστασία της δομής και της λειτουργίας των καλυκοειδών κυττάρων διασφαλίζει την παρουσία του βλεννογόνιου εντερικού φραγμού, καθώς η στιβάδα βλέννης είναι παχύτερη και πιο πλούσια σε πρωτεϊνες μετά από λήψη γλουταμίνης. Επιπλέον, η γλουταμίνη βελτιώνει την αιματική ροή και την παραγωγή ενέργειας των εντερικών κυττάρων.

Ένα από τα παραδείγματα δράσης της γλουταμίνης είναι στο μεταλοιμώδες ευερέθιστο έντερο, στο οποίο τα συμπτώματα του ευερεθίστου εντέρου ξεκινούν απότομα μετά από λοιμώξεις, όπως η γαστρεντερίτιδα. Συνηθέστερη εκδήλωσή του είναι οι διάρροιες που μπορούν να διαρκέσουν διαφορετικό κάθε φορά χρονικό διάστημα.

Πρόσφατη μελέτη όπου χορηγήθηκε γλουταμίνη για 8 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση όλων των παραμέτρων του ευερεθίστου εντέρου ενώ πέρα από την αποτελεσματικότητα φάνηκε και η ασφάλεια της θεραπείας καθώς δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Παρά το γεγονός ότι θα χρειαστεί επιβεβαίωση και με μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες φαίνεται ότι η γλουταμίνη - παρέχοντας τροφή και προστασία στα εντερικά κύτταρα- προστίθεται στη φαρέτρα με τα όπλα του κλινικού ιατρού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Randomisedplacebo-controlledtrial of dietaryglutaminesupplements for postinfectiousirritable bowel syndrome.Zhou Q,Verne ML,Fields JZ,Lefante JJ,Basra S,Salameh H,Verne GN.Gut.2018 Aug 14.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 11:01