Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 12:02

Η πρεβιοτική δράση εκχυλίσματος φυτών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο γαστρεντερικός σωλήνας στους ανθρώπους αποικίζεται από μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν την εντερική βακτηριακή χλωρίδα.

Μια ισορροπημένη χλωρίδα βοηθά ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία του εντέρου, διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, ενώ βοηθά στην αποβολή τοξικών και άχρηστων ουσιών, προστατεύοντας τον οργανισμό από τα παθογόνα βακτήρια.

Η σύγχρονη θεώρηση αποδίδει στη χλωρίδα του εντέρου σημαντικό ρόλο στην αιτιοπαθογένεια πολλών νοσημάτων.

Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων (προβιοτικών) της εντερικής χλωρίδας. Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες.

Τα πρεβιοτικά προϊόντα δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών. Ο Lactobacillus και το Bifidobacterium είναι δύο «καλά» μικρόβια της εντερικής χλωρίδας που αποτελούν κεντρικούς στόχους των πρεβιοτικών. Παράγουν ακετοξεικό οξύ και γαλακτικό οξύ ως τελικά προϊόντα μεταβολισμού και δεν αποτελούν ή περιέχουν γνωστά παθογόνα μικρόβια. Πιο συγκεκριμένα, ο Lactobacillus έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη θεραπεία της ιογενούς και βακτηριακής διάρροιας, αλλεργιών και στην πρόληψη λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος, ενώ το Bifidobacterium (η έλλειψή του) σχετίζεται με την παχυσαρκία και το άσθμα.

Πρόσφατα έγινε μια μελέτη που ανέδειξε την πρεβιοτική δράση εκχυλίσματος φυτών. Επτά ουσίες μελετήθηκαν. Εκχύλισμα από μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν, κανέλα, τζίντζερ, μεσογειακή ρίγανη, δενδρολίβανο και κουρκουμάς ελήφθη μετά από βρασμό σε νερό και ελέγχθηκε η δράση τους έναντι μικροβίων του εντερικού σωλήνα. Βρέθηκε ότι τα εκχυλίσματα των ουσιών αυτών επέδειξαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, ενίσχυσαν την ανάπτυξη του Bifidobacterium και του Lactobacillus και ανέστειλαν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.

Ανάμεσα στις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν, το ριγανέλαιο από μεσογειακή ρίγανη ήταν η πιο δραστική ουσία, κυρίως ευοδώνοντας την ανάπτυξη του Bifidobacterium. Οι πρεβιοτικές δράσεις των ουσιών που μελετήθηκαν, από τη μία πλευρά αυξάνοντας τα «ωφέλιμα» μικρόβια και από την άλλη μειώνοντας τα «βλαβερά», δείχνει τον πιθανό ρόλο κοινών φυτικών ουσιών στη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας και την ενίσχυση της υγείας του γαστρεντερικού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Prebiotic Potential and Chemical Composition of Seven Culinary Spice Extracts. Qing‐Yi Lu, Paula H. Summanen, Ru‐Po Lee, Jianjun Huang, Susanne M. Henning, David Heber, Sydney M. Finegold, and Zhaoping Li. J Food Sci. 2017 Aug; 82(8): 1807–1813.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:35