Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 10:30

Το μύρτιλλο στη νόσο Alzheimer

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Νόσου Alzheimer (21/9) αλλά και του Σεπτεμβρίου που είναι ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο. H Ελληνική Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer Ελλάς) επισημαίνει ότι 197.000 Έλληνες πάσχουν και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.

Η γνωσιακή δυσλειτουργία ταξινομείται σε διάφορα στάδια. Η ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία [MildCognitiveImpairment (MCI)] αναγνωρίζει άτομα με αυξημένο κίνδυνο για να αναπτύξουν άνοια και αντιπροσωπεύει την πρώτη κλινική ένδειξη νευροεκφύλισης. Θεραπεία για την άνοια δεν υπάρχει και δεν είναι σαφές αν ή πότε θα εμφανιστεί. Ωστόσο, έχει προταθεί ότι θεραπείες που στοχεύουν στο πρώιμο στάδιο της ήπιας γνωσιακής δυσλειτουργίας μπορούν να καθυστερήσουν την πρόοδο της άνοιας, ενώ φαίνεται ότι το στάδιο αυτό αντιπροσωπεύει το τελευταίο χρονικά σημείο όπου η θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Οι διατροφικοί παράγοντες έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον ως μια αποτελεσματική και ασφαλής προληπτική παρέμβαση. Φαίνεται ότι η κατανάλωση πολυφαινολών είναι κριτικής σημασίας, καθώς πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων και βελτιωμένη γνωσιακή λειτουργία στους ηλικιωμένους.

Το μύρτιλλο έχει φανεί ότι βελτιώνει τη μνήμη και τις κινητικές λειτουργίες, ενέργεια που αποδίδεται κυρίως στις ανθοκυανίνες που εισέρχονται στον εγκέφαλο. Παράλληλα, του αποδίδεται νευροπροστατευτικός ρόλος ενώ αυξάνει και των αριθμό των νευρικών σημάτων.
Σε πρόσφατη μελέτη- την πρώτη που διενεργήθηκε σε ανθρώπους- χορηγήθηκε συμπλήρωμα χυμού μύρτιλλου σε ηλικιωμένους με ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία. Μετά από 12 εβδομάδες συνεχούς χορήγησης η μνήμη βελτιώθηκε και συμπτώματα κατάθλιψης υποχώρησαν σημαντικά. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων σακχάρου νηστείας, εύρημα που θεωρήθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον διότι ίσως υποκρύπτει κάποιον μηχανισμό δράσης.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με μύρτιλλο μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για να αναβάλλει ή να καθυστερήσει τη νευροεκφύλιση που χαρακτηρίζει τα ανοϊκά σύνδρομα. Φυσικά, στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων λαμβάνεται πάντα υπόψη ο μικρός αριθμός των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο εδραιώθηκε η βάση για περαιτέρω έρευνα στη χορήγηση μύρτιλλου ως προληπτικό μέτρο έναντι της γνωσιακής γήρανσης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Blueberry supplementation improves memory in older adults. Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, Kalt W, Vinqvist-Tymchuk MR, Shukitt-Hale B, Joseph JA. J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3996-4000

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 09:37