

Χορτοφαγία: οφέλη και κίνδυνοι
- 1 Οκτωβρίου, 2018
- by: webera
Η χορτοφαγία υιοθετείται για οικολογικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς, ηθικούς και λόγους υγείας. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να προέρχονται από την επιθυμία για απώλεια βάρους, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ή/και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων νοσημάτων.
Έχει φανεί ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος:
• μείωσης του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ),
• βελτίωσης του λιπιδαιμικού προφίλ: Η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων μέσω της χορτοφαγικής δίαιτας μπορεί να είναι ωφέλιμη μέσω της μείωσης των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)
• βελτίωσης του γλυκαιμικού προφίλ μέσω αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
• μείωσης του κινδύνου για αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεταβολικό σύνδρομο και αθηροσκλήρυνση.
Κάποιες μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Για την ακρίβεια οι χορτοφαγικές δίαιτες που δεν είναι καλά σχεδιασμένες ή αυτές που δεν εφαρμόζονται σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε:
• Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και επακόλουθη αναιμία (μεγαλοβλαστική)
• αύξηση της ομοκυστεΐνης, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών βλαβών
• μείωση των επιπέδων των γεννητικών ορμονών και διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα διχογνωμίες σχετικά με την ασφάλεια της χορτοφαγίας όταν υιοθετείται από αθλητές. Υπάρχουν ενστάσεις που αφορούν την επάρκεια πρωτεϊνών, σιδήρου και κρεατινίνης σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες που αθλούνται σκληρά.
Ωστόσο, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πετυχημένα από υψηλού επιπέδου αθλητές.
Συμπερασματικά, η καλή σχεδίαση μιας χορτοφαγικής δίαιτας από ειδικό διαιτολόγο και η προσεκτική αναπλήρωση των διατροφικών κενών με χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει ώστε να εισπράττουμε μόνο τα καλά της χορτοφαγίας περιορίζοντας τους όποιους κινδύνους τη συνοδεύουν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Health benefits and risk associated with adopting a vegetarian diet.Pilis W, Stec K, Zych M, Pilis A.RoczPanstwZaklHig. 2014;65(1):9-14.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η βιταμίνη Β12 είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν