

Χορτοφαγία: οφέλη και κίνδυνοι
- 1 Οκτωβρίου, 2018
- by: webera
Η χορτοφαγία υιοθετείται για οικολογικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς, ηθικούς και λόγους υγείας. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να προέρχονται από την επιθυμία για απώλεια βάρους, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ή/και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων νοσημάτων.
Έχει φανεί ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος:
• μείωσης του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ),
• βελτίωσης του λιπιδαιμικού προφίλ: Η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων μέσω της χορτοφαγικής δίαιτας μπορεί να είναι ωφέλιμη μέσω της μείωσης των κορεσμένων λιπαρών οξέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)
• βελτίωσης του γλυκαιμικού προφίλ μέσω αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
• μείωσης του κινδύνου για αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεταβολικό σύνδρομο και αθηροσκλήρυνση.
Κάποιες μελέτες ωστόσο δείχνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Για την ακρίβεια οι χορτοφαγικές δίαιτες που δεν είναι καλά σχεδιασμένες ή αυτές που δεν εφαρμόζονται σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε:
• Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και επακόλουθη αναιμία (μεγαλοβλαστική)
• αύξηση της ομοκυστεΐνης, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών βλαβών
• μείωση των επιπέδων των γεννητικών ορμονών και διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα διχογνωμίες σχετικά με την ασφάλεια της χορτοφαγίας όταν υιοθετείται από αθλητές. Υπάρχουν ενστάσεις που αφορούν την επάρκεια πρωτεϊνών, σιδήρου και κρεατινίνης σε συνδυασμό με τη διαταραχή της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες που αθλούνται σκληρά.
Ωστόσο, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σωστά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πετυχημένα από υψηλού επιπέδου αθλητές.
Συμπερασματικά, η καλή σχεδίαση μιας χορτοφαγικής δίαιτας από ειδικό διαιτολόγο και η προσεκτική αναπλήρωση των διατροφικών κενών με χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει ώστε να εισπράττουμε μόνο τα καλά της χορτοφαγίας περιορίζοντας τους όποιους κινδύνους τη συνοδεύουν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Health benefits and risk associated with adopting a vegetarian diet.Pilis W, Stec K, Zych M, Pilis A.RoczPanstwZaklHig. 2014;65(1):9-14.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις