

Βιταμίνη Β1: Βιταμίνη για …γερά νεύρα !!
- 24 Ιουλίου, 2015
- by: webera
Το ένζυμο που φέρει εις πέρας τη σύνθετη αυτή διαδικασία εξαρτάται από την παρουσία θειαμίνης.
Η θειαμίνη είναι απαραίτητη επίσης για το μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών καθώς και για τη δημιουργία της ATP, του μορίου που μεταφέρει την ενέργεια στον οργανισμό. Εξάλλου, η παρουσία θειαμίνης βοηθάει και στην ομαλή λειτουργία των υπολοίπων βιταμινών της ομάδας Β.
Εάν υπάρχει έλλειψη θειαμίνης:
- η μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη αναστέλλεται και ο οργανισμός χάνει τη βασική του πηγή ενέργειας.
- επηρεάζεται η μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, καθώς αναστέλλεται η σύνθεση ακετυλοχολίνης, που είναι ο σημαντικότερος νευροδιαβιβαστής.
Ιστορικά, η έλλειψη της θειαμίνης προκαλεί την ασθένεια μπέρι-μπέρι, η οποία χαρακτηρίζεται από αλλοιώσεις των νεύρων, ατονία και δυσκαμψία των μελών και στη συνέχεια, μυϊκή ατροφία και καρδιακή ανεπάρκεια. Σήμερα, η παντελής έλλειψή της είναι σπάνια. Είναι συχνή ωστόσο η μερική έλλειψη της θειαμίνης, που μπορεί να συμβεί λόγω διατροφής με αποφλοιωμένο ρύζι ή σιτάρι (λευκό ψωμί), μειωμένης εντερικής απορρόφησης σε νοσήματα του πεπτικού (η απορρόφηση γίνεται κυρίως στη νήστιδα και στον ειλεό) ή και λόγω συστηματικής λήψης αλκοόλ.
Η συμπληρωματική χορήγηση θειαμίνης έχει ωφελήσει ασθενείς με τα ακόλουθα νοσήματα:
- Beriberi
- Εγκεφαλοπάθεια Wernicke
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Μυασθένεια Gravis
- Συμφορητική Καρδιακή ανεπάρκεια
- Αλκοολισμός
- Κατάθλιψη
- Άνοια
- Νόσος Alzheimer
- Ασθενείς σε αιμοκάθαρση
Η θειαμίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και ιδιαίτερα στο φλοιό του σιταριού και του ρυζιού (γι’ αυτό και η διατροφή με αποφλοιωμένα προϊόντα προκαλεί έλλειψη). Σε μικρότερες ποσότητες υπάρχει στη μαγιά της μπύρας, στο χοιρινό κρέας, το σπανάκι, το σουσάμι. το ταχίνι, το γάλα και τα αυγά.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1,4mg την ημέρα. Η ποσότητα αυτή, πάντως, δεν είναι αρκετή για όσους καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις