

Βιταμίνη D και εκκολπωματίτιδα
- 20 Απριλίου, 2018
- by: webera
Η εκκολπωματίτιδα είναι μία από τις πιθανές επιπλοκές και μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία αποστήματος, στένωση ή/και διάτρηση του εντέρου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα της εκκολπωματίτιδας έχει αυξηθεί σημαντικά και ιδιαίτερα στους νεότερους.
Παλιές θεωρίες σχετικές με την αιτιολογία της εκκολπωματίτιδας, όπως η απόφραξη των εκκολπωμάτων από σπόρους και ξηρούς καρπούς, θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες.
Οι νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η εμφάνιση εκκολπωματίτιδας σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία και η χρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), ενώ έχει παρατηρηθεί και εποχική διακύμανση της νόσου. Αυτή η τελευταία παρατήρηση ώθησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν πιθανή συσχέτιση της εκκολπωματίτιδας με τη βιταμίνη D, αφού είναι γνωστό ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ποικίλλει ανάλογα με την εποχή.
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, της οποίας η παραγωγή εξαρτάται κυρίως από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με τις διατροφικές πηγές να παίζουν σημαντικό δευτερεύοντα ρόλο. Ο ενεργός μεταβολίτης 1,25-διυδροξυ-βιταμίνη D [1,25(OH)2D], συντίθεται κυρίως στα νεφρά και λιγότερο σε εξωνεφρικές θέσεις (επιθήλιο του παχέος εντέρου και κύτταρα του ανοσοποιητικού). Ο ρόλος της στη διατήρηση της υγείας των οστών είναι δεδομένος, ωστόσο όλο και νεότερα στοιχεία αναδεικνύουν κι άλλες ευεργετικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένου της δράσης της στο έντερο. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της βιταμίνη D σχετίζονται με τα φλεγμονώδη νοσήματα του παχέος εντέρου (ασθενείς που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν μικρότερο κίνδυνο για να εμφανίσουν νόσο Crohn) και την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου.
Μια νεότερη μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη έδειξε ότι όσο πιο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχει κάποιος στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο λόγω εκκολπωματίτιδας. Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται ότι υποχωρεί με την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D πάνω από τα 25-30 ng/mL.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η αναπλήρωση των επιπέδων βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής συμβάλλει στη μείωση της σοβαρότητας της φλεγμονής, στην ανοσολογική αντίδραση του εντέρου και στην ομαλή λειτουργία του εντερικού επιθηλιακού φραγμού. Αυτά τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τον ουσιώδη ρόλο της βιταμίνης D στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Higher Serum Levels of Vitamin D are Associated with Reduced Risk of Diverticulitis. Lillias H. Maguire, Mingyang Song, Lisa E Strate, Edward L. Giovannucci, Andrew T. Chan. ClinGastroenterolHepatol. 2013 Dec; 11(12): 10.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις