

Βιταμίνη C Rose : Τα προσωπικά σας αντισώματα !
- 3 Ιουλίου, 2015
- by: webera
Οι τέσσερεις πιο σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού που επηρεάζει είναι:
- Η αντιοξείδωση
- Η σύνθεση κολλαγόνου
- Η λειτουργία του Καρδιαγγειακού Συστήματος
- Η λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τα κύτταρα από τη βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που απελευθερώνονται όταν γίνεται η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Ο άνθρωπος εκτίθεται επίσης σε ελεύθερες ρίζες στο περιβάλλον από το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από την καθημερινή φθορά. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται βιταμίνη C για τη δημιουργία του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για την επούλωση και τη διατήρηση υγιούς δέρματος, χόνδρων, οστών και δοντιών. To κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα. Η πρωτεΐνη αυτή χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πρωτεΐνη της νεότητας και γι’ αυτό το λόγο η βιταμίνη C θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες αντιγηραντικές ουσίες.
Η βιταμίνη C έχει ζωτική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Θεωρείται ότι «καθαρίζει» τις αρτηρίες από τις αθηρωματικές πλάκες και βελτιώνει την αιματική ροή μέσω καλύτερης διαστολής των αγγείων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη στεφανιαίων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Στις μέρες μας, η βιταμίνη C χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Ο λόγος είναι ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό. Η κύρια λειτουργία του είναι να προστατεύει τον οργανισμό από εξωτερικούς εισβολείς, όπως οι ιοί, τα μικρόβια και οι τοξίνες τους. Η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μέσω αύξησης της παραγωγής ειδικών αμυντικών κυττάρων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Πέραν τούτου χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους, και βοηθάει στην αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων.
Οι δράσεις της βιταμίνης C ωστόσο δε σταματούν εδώ. Η απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, η παραγωγή L-καρνιτίνης (η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια), η παραγωγή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, (συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης) είναι μερικές μόνο από τις φυσιολογικές διαδικασίες του οργανισμού οι οποίες επηρεάζονται από την παρουσία της βιταμίνης C.
Πολλές αναφορές εξάλλου υπάρχουν στη σύγχρονη βιβλιογραφία και για τις ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης C για την αντιμετώπιση νοσημάτων όπως ο καταρράκτης, μέσω αύξησης της αιματικής ροής στον οφθαλμό, αλλά και τη συνεργική της δράση για την καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.
Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει την καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C. Σε έρευνα βρέθηκε ότι η πρόσληψη της βιταμίνης C είναι 35% υψηλότερη σε εκχύλισμα εσπεριδοειδών σε σχέση με τη σκέτη βιταμίνη C. Πέραν τούτου, ο ίδιος ο καρπός αγριοτριανταφυλλιάς παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, μέσω άμεσης δράσης στα τριχοειδή αγγεία.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
1. Padayatty SJ (2003) Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease prevention. J Am Coll Nutr. 2003 Feb;22(1):18-35.
2.Vinson JA1, Bose P. (1988) Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract.Am J Clin Nutrition, ,48:601-604.
3.Pamela Mason, Blackwell Science (1995) “Handbook of Dietary Supplements”
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,