

Βιταμίνες για υγιή μαλλιά: Vitamin B12, Vitamin C και Vitamin D3
- 29 Σεπτεμβρίου, 2022
- by: myriam
Το τριχωτό της κεφαλής περιέχει περίπου 100.000 τριχοθυλάκια. Από αυτά, το 90% είναι στη φάση της αναγέννησης και απαιτούνται απαραίτητα στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, για την αποτελεσματική παραγωγή υγιών μαλλιών. Τα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, είναι επομένως κρίσιμα συστατικά της διατροφής μας.
Tο 1497 ο Vasco de Gamma κατέγραψε τους θανάτους 100 ναυτικών του λόγω σκορβούτου και 300 χρόνια αργότερα ο James Lind συνέδεσε το σκορβούτο με την ανεπάρκεια βιταμίνης C, με κύρια κλινικά χαρακτηριστικά την αιμορραγία του δέρματος και την τριχόπτωση. Στον υποσιτισμό, όπου μειώνεται η πρόσληψη πρωτεϊνών, οι αλλαγές του δέρματος και των μαλλιών είναι εμφανείς. Τέλος, η σοβαρή μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων οδηγεί σε απώλεια μαλλιών.
Η τριχόπτωση θεωρείται κοινό πρόβλημα στη δερματολογική κοινότητα και έχει βαθιές αρνητικές ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και στη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Είναι γνωστό ότι η θερμιδική ανεπάρκεια και η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων και πρωτεϊνών, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, δομικές ανωμαλίες και αλλαγές στη χρωστική ουσία, αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι καλά γνωστός. Η ανεπάρκεια τέτοιων μικροθρεπτικών συστατικών, μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με την ανάπτυξη, την πρόληψη και τη θεραπεία της αλωπεκίας.
Μελέτες δείχνουν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών. Εάν ένας ασθενής έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου (που παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες), συνιστάται επίσης η λήψη συμπληρωμάτων. Αυτοί οι ασθενείς με έλλειψη σιδήρου θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης C είναι κατάλληλη.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να συστήσουμε τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12 εκτός από περιπτώσεις ανεπάρκειας. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση, όπως και το πολύ σελήνιο, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εδραιωθεί η τελευταία σχέση.
Τέλος, ο σίδηρος, η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο είναι βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να εμπλέκονται στο γκριζάρισμα/λεύκανση των μαλλιών κατά την παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Η συμπλήρωση αυτών των ελλιπών μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει το πρόωρο γκριζάρισμα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Hind M Almohanna.
Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar;9(1):51-70.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων
Προστασία κατά τον καύσωνα
Αυγ. 3.2023Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα