

Τροφικές Αλλεργίες
- 2 Ιουνίου, 2017
- by: webera
Τέτοιες είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η τροφική δηλητηρίαση και άλλες.
Μηχανισμός
Σε ασθενείς με κλασικές αλλεργίες, δημιουργούνται αλλεργικά αντισώματα, που ονομάζονται IgE (ανοσοσφαιρίνη E), σαν απάντηση σε πρωτεΐνες της τροφής. Έτσι, όταν το άτομο ξαναφάει την συγκεκριμένη τροφή, η δέσμευση της πρωτεΐνης στο αντίσωμα IgE, θα οδηγήσει στην απελευθέρωση κάποιων χημικών ουσιών που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Αυτό τυπικά συμβαίνει γρήγορα, εντός λεπτών ή ενός-δύο ωρών μετά το φαγητό.
Ο μηχανισμός εμφάνισης των συμπτωμάτων της κλασικής αλλεργίας
Συνήθεις ύποπτοι
Οι συνήθεις τροφές που προκαλούν αλλεργία είναι οι ξηροί καρποί (φυστίκια, καρύδια), τα ψάρια και τα οστρακοειδή για τους ενήλικες, ενώ στα παιδιά στις επικίνδυνες τροφές προστίθενται το γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και η σόγια.
Βαρύτητα- Συμπτώματα
Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή και περιλαμβάνει συμπτώματα από όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού:
- Δέρμα: φαγούρα, ερυθρότητα δέρματος, εξανθήματα ή πρήξιμο
- Μάτια: φαγούρα, δάκρυα, πρήξιμο των βλεφάρων
- Μύτη και στόμα: φταρνίσματα, καταρροή, ρινική συμφόρηση-μπούκωμα, πρήξιμο της γλώσσας, αίσθημα μεταλλικής γεύσης
- Πνεύμονες και λαιμός: δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, σφίξιμο στο στήθος, συριγμός κατά την αναπνοή, φαγούρα και πρήξιμο του λαιμού, αλλαγή της φωνής και αίσθημα πνιγμού
- Καρδιά και αγγεία: Ζάλη, αδυναμία, αίσθημα λιποθυμίας, ταχύς ή ακανόνιστος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Πεπτικό σύστημα: Ναυτία, έμετοι, κοιλιακές κράμπες, διάρροιες
- Νευρικό σύστημα: Άγχος, σύγχυση
Δεν είναι πάντα δυνατόν να προβλέψουμε πόσο σοβαρά θα είναι τα συμπτώματα βασιζόμενοι στα συμπτώματα της τελευταίας έκθεσης στην τροφή. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα όταν τρώει φυστίκια και σε μία περίσταση να φάει και να εμφανίσει αναφυλακτικό σοκ. Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν χειροτερεύουν απαραίτητα μετά από κάθε έκθεση.
Αναφυλακτικό σοκ
Ο πιο σοβαρός τύπος αλλεργικής αντίδρασης είναι η αναφυλαξία, που προκαλεί συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, το πρήξιμο του λαιμού και της γλώσσας, την πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμα και τη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας (ανακοπή καρδιάς). Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας συνήθως εμφανίζονται συνήθως 5 έως 60 λεπτά μετά την έκθεση στην τροφή.
Διάγνωση
Η διάγνωση των τροφικών αλλεργιών τίθεται με τη βοήθεια δερματικών τεστ και εξετάσεων αίματος. Γίνονται από ειδικούς ιατρούς(αλλεργιολόγους) σε ασθενείς που βάση του ιατρικού ιστορικού υπάρχει υποψία ότι έχουν αλλεργία σε κάποια τροφή.
Ένας έμμεσος τρόπος διάγνωσης αλλά και θεραπείας είναι η υιοθέτηση δίαιτας αποκλεισμού (elimination diet). Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες δίαιτες που αποκλείουν μια ή περισσότερες τροφές ή ομάδες τροφών από τη δίαιτα ενός ατόμου για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι τροφές επανέρχονται σταδιακά στο διαιτολόγιο για να καθοριστεί αν συμμετέχουν ή όχι στην εμφάνιση της αλλεργίας.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις