

Τριχόπτωση και συμπληρώματα διατροφής
- 14 Φεβρουαρίου, 2020
- by: webera
Η απώλεια τριχών από την κεφαλή (αλωπεκία)είναι μια πολύ συχνή κατάσταση. Περίπου το 50% των ανδρών και γυναικών που πάσχουν, εμφανίζουν το πρόβλημα πριν την ηλικία των 50 ετών.
Οι θύλακες των τριχών είναι μεταξύ των πιο ενεργών μεταβολικά οργάνων στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των μαλλιών να επηρεάζεται από την πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών καθώς και την έλλειψη μικροσυστατικών. Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τόσο τη δομή όσο και την ανάπτυξη της τρίχας και φαίνεται ότι το συστατικό που λείπει καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το είδος της αλωπεκίας.
Με γνώμονα την καλά τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ έλλειψης θρεπτικών συστατικών και τριχόπτωσης, πολλοί είναι οι ασθενείς που καταφεύγουν στον ιατρό και αναζητούν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για να βοηθηθούν. Επιπλέον, πολλοί θα καταφύγουν στο διαδίκτυο και θα ξεκινήσουν από μόνοι τους κάποιο σκεύασμα το οποίο είναι «ειδικό» για την απώλεια των μαλλιών.
Ένα σημείο που θα πρέπει να δοθεί έμφαση ωστόσο, είναι ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι πάντα αθώα. Αν δεν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, η χορήγηση τους μπορεί να αποβεί επιζήμια για την τρίχα. Πιο συγκεκριμένα, η πλεονάζουσα χορήγηση συγκεκριμένων συστατικών, όπως το σελήνιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε έχει συσχετισθεί με την τριχόπτωση.
Έτσι, πάντα πριν την έναρξη κάποιας θεραπείας για την τριχόπτωση θα πρέπει να προηγείται έλεγχος. Αυτός θα πρέπει να κατευθύνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Ανεπάρκειες των θρεπτικών συστατικών μπορεί να εμφανίζονται λόγω γενετικών παθήσεων(σύνδρομα δυσαπορρόφησης), ιατρικών καταστάσεων(σιδηροπενική αναιμία, αλκοολισμός, κακοήθειες, νεφρική ανεπάρκεια, φάρμακα) ή διατροφικών συνηθειών(χορτοφαγία). Εάν αναγνωριστούν παράγοντες κινδύνου συνιστάται ο εργαστηριακός έλεγχος για αναγνώριση του συστατικού που λείπει.
Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο γνωστή ανεπάρκεια μικροσυστατικού και αποτελεί καλά τεκμηριωμένη αιτία τριχόπτωσης. Στην αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου απαιτείται αναπλήρωση με σκευάσματα σιδήρου, ενώ η απλή σιδηροπενία αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση των επιπέδων των αποθηκών σιδήρου στον οργανισμό βελτιώνει την τριχόπτωση. Η συγχορήγηση βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το αμινοξύ λυσίνη, η συγχορήγηση του οποίου με σίδηρο έχει φανεί από μελέτες ότι ωφελεί ακόμα περισσότερους ασθενείς.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Guo EL, Katta R. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.
- Nutritional factors and hair loss. Rushton DH. Clin Exp Dermatol. 2002 Jul;27(5):396-404.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών