

Το μεταβολικό σύνδρομο προλαμβάνεται με πράσινο τσάι
- 8 Απριλίου, 2016
- by: webera
Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της επιγαλλοκατεχίνης όχι μόνο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά και στις άλλες συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου. Έτσι φαίνεται ότι η EGCG μειώνει το σάκχαρο νηστείας, την ινσουλίνη και την αντοχή στην ινσουλίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα καθώς και την άθροιση λιπών (στεάτωση) στο ήπαρ. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε μειωμένη απορρόφηση των λιπών καθώς και σε αντιφλεγμονώδη δράση που προκαλεί η επιγαλλοκατεχίνη. Άλλοι πιθανοί μηχανισμοί, όπως η μειωμένη σύνθεση λιπαρών οξέων και η αυξημένη οξείδωσή τους βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πρόσφατα ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μεθυλίωση του DNA εμπλέκεται στην εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, μέσω ρύθμισης της δράσης πολλών γονιδίων. Κυτταρικές μελέτες δείχνουν ότι στην παχυσαρκία εμφανίζονται μεθυλιώσεις συγκεκριμένων γονιδίων που σχετίζονται με τον μεταβολισμό (ppar-α, ucp1 and phosphoenolpyruvate carboxinase), μετάλλαξη γονιδίων για τη λεπτίνη και τον υποδοχέα αυτής και υπομεθυλίωση στο γονίδιο για τη ρενίνη. Η επιγαλλοκατεχίνη είναι μια ουσία που δρα μέσω μεθυλίωσης του DNA (εξού και ο ρόλος της έναντι της καρκινογένεσης), προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης του μεταβολικού συνδρόμου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Epigallocatechin Gallate: A Review of Its Beneficial Properties to Prevent Metabolic Syndrome. Samuel Legeay. Nutrients. 2015 Jul; 7(7): 5443–5468.
2. Green tea catechin, epigallocatechin-3-gallate (EGCG): mechanisms, perspectives and clinical applications. Brahma N. Singh. Biochem Pharmacol. 2011 Dec 15; 82(12): 1807–1821.
3. Recent advances on tea polyphenols. Jyoti Kanwar. Front Biosci (Elite Ed). 2012 Jan 1; 4: 111–131.
4. Food Inhibits the Oral Bioavailability of the Major Green Tea Antioxidant Epigallocatechin Gallate in Humans. Nenad Naumovski. Antioxidants (Basel). 2015 Jun; 4(2): 373–393.
5. Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health. Wolfram S. J Am Coll Nutr. 2007 Aug;26(4):373S-388S.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών