

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η βιταμίνη D
- 22 Ιουνίου, 2021
- by: webera
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η. Pylori) είναι ένα σπειροειδές gram-αρνητικό βακτήριο που αποικίζει τον βλεννογόνο του στομάχου και περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1983. Σήμερα επηρεάζει σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Θεωρείται υπαίτιο για την ανάπτυξη χρόνιας γαστρίτιδας και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην παθογένεση πολλών άλλων γαστρικών παθήσεων όπως το πεπτικό έλκος, το γαστρικό αδενοκαρκίνωμα και το λέμφωμα του στομάχου. Σχεδόν το 90% των περιπτώσεων έλκους του δωδεκαδακτύλου και πάνω από τα τρία τέταρτα των γαστρικών καρκίνων σχετίζονται με λοίμωξη από το H. Pylori, ενώ σε ασθενείς με θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου, η επίπτωση του καρκίνου φαίνεται να μειώνεται με την επιτυχή θεραπεία της λοίμωξης.
Αν και η μόλυνση από H. pylori είναι συχνή σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετίζεται ιδιαίτερα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και φαίνεται ότι επηρεάζει συχνότερα τους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών. Η μετάδοσή του γίνεται με την κοπρανοστοματική οδό. Η μόλυνση χρειάζεται έγκαιρη θεραπεία για να μειωθεί η εξέλιξη των νοσημάτων και να προληφθούν οι επιπλοκές τους. Οι θεραπείες εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου είναι τυποποιημένες σε κάθε χώρα και βασίζονται στην αντοχή του εκάστοτε πληθυσμού στα αντιβιοτικά όπως αυτή καθορίζεται από εθνικές μελέτες. Περιλαμβάνει έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων (PPI) και συνδυασμό αντιβιοτικών. Τα τελευταία χρόνια, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μειώνεται λόγω ανάπτυξης νέων στελεχών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Η βιταμίνη D, μια βιταμίνη με θεμελιώδη ρόλο στο μεταβολισμό των οστών στο ανθρώπινο σώμα, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανοσορύθμιση και τη φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στην έκφραση γονιδίων που κωδικοποιούν αντιμικροβιακές πρωτεΐνες (AMPs), οι οποίες συμμετέχουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε διάφορες λοιμώξεις. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D εμποδίζει τη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε μολυσματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του H. pylori, και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του H. Pylori. Η μελέτη έδειξε ότι η παρουσία του ελικοβακτηριδίου σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Επιπλέον, βρέθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ της επιτυχούς θεραπείας εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου και των αυξημένων επιπέδων βιταμίνης D στον ορό. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκριση της θεραπείας εκρίζωσης του H. Pylori ενώ τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω μελετών μεγαλύτερης κλίμακας για να εξακριβωθεί απόλυτα η σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της απόκρισης της θεραπείας με H. Pylori, η αποτελεσματικότητα της χορήγησης βιταμίνης D στη θεραπεία εκρίζωσης και η συσχέτιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D ως παράγοντα κινδύνου για αποτυχία της θεραπείας του H. Pylori.
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Response of Helicobacter Pylori Eradication Treatment in Patients With Normal and Below-Normal Serum Vitamin D Levels. Irshad Magsi, Shakir Hussain Keerio, Chandar Kumar, Abdul Subhan Talpur, Fnu Shahzeen, Zohra Mushtaq Abbasi, Munisha Lohano, Vijay Kumar, Amber Rizwan. Cureus. 2021 Apr 30;13(4):e14777.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων
Προστασία κατά τον καύσωνα
Αυγ. 3.2023Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα