

Συμβουλές για ενέργεια, καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση στην περίοδο των εξετάσεων
- 1 Ιουνίου, 2023
- by: myriam
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής και εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής να βελτιωθούν οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη και με αυτόν τον τρόπο να αυξηθεί η απόδοση των μαθητών στις μαθητικές εξετάσεις. Η θεωρία αυτή βασίζεται στη φυσιολογία του νευρικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα σε δύο φαινόμενα τα οποία συμμετέχουν στη βέλτιστη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, τη νευρογένεση και την εγκεφαλική αιματική ροή.
Η νευρογένεση είναι η διαδικασία με την οποία τα αρχέγονα νευρικά κύτταρα εξελίσσονται σε εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα. Η διαδικασία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: η ηλικία, η φλεγμονή των νεύρων, το οξειδωτικό στρες, οι τραυματισμοί, οι υψηλές σε λίπη και σάκχαρα δίαιτες, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση τοξικών ουσιών την καταστέλλουν. Αντίθετα, πολλά συστατικά της διατροφής, όπως η κουρκουμίνη, η ρεσβερατρόλη, το μύρτιλλο, η σουλφοραφάνη, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε συνδυασμό με τον περιορισμό των θερμίδων, την άσκηση και το διάβασμα έχει φανεί ότι προάγουν τη νευρογένεση στον ανθρώπινο εγκέφαλο των ενηλίκων.
Η εγκεφαλική αιματική ροή αποτελεί έναν ευαίσθητο δείκτη εγκεφαλικής λειτουργίας η αύξηση της οποίας αυξάνει τη μνήμη και τη δυνατότητα μάθησης. Διατροφικοί παράγοντες και άσκηση αυξάνουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τις εγκεφαλικές λειτουργίες, ενώ ηλικία και κάπνισμα την μειώνουν. Από μελέτες έχει φανεί ότι η μακροχρόνια χορήγηση πολυφαινολών και ιδιαίτερα ρεσβερατρόλης αυξάνει την εγκεφαλική αιματική ροή ενώ αντίθετα η καφεΐνη φαίνεται ότι τη μειώνει.
Σε κλινικό επίπεδο έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με χαμηλή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων παρουσιάζουν έλλειψη ενέργειας, αδυναμία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης, καταστάσεις που αναστρέφονται μετά την αναπλήρωση των ελλειμμάτων. Οι σοβαρές ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων δεν είναι πλέον συχνές, αλλά οι υποκλινικές ή οριακές ανεπάρκειες δεν είναι σπάνιες και μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη στις γνωστικές λειτουργίες.
Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με φρούτα και λαχανικά, τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ξηρούς καρπούς βελτιώνει την υγεία και λειτουργία του εγκεφάλου. Ο συνδυασμός με άφθονα υγρά και φυσική άσκηση είναι απαραίτητος. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως οι πολυβιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη D και οι φόρμουλες με πολυφαινόλες φαίνεται ότι αυξάνουν τη νευρογένεση και την εγκεφαλική αιματική ροή και συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της απόδοσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Και μην ξεχνάς εκτός από καλή διατροφή:
- Κάνε διάλειμμα
- Κοιμήσου καλά
- Άκου μουσική
- Βγες για ένα σύντομο περίπατο!!!
Η εταιρεία Health Sign συστήνει την HS Multivitamin, τo HS Super Antioxidant, το HS Alexin, την HS Vitamin C Plus και την HS Vitamin D3 2000iu
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Nutritional Factors Affecting Adult Neurogenesis and Cognitive Function. Poulose SM, Miller MG, Scott T, Shukitt-Hale B. Adv Nutr. 2017 Nov 15;8(6):804-811.
- Cerebral Blood Flow Measurements in Adults: A Review on the Effects of Dietary Factors and Exercise. Joris PJ, Mensink RP, Adam TC, Liu TT. 2018 Apr 25;10(5).
- Effect of resveratrol supplementation on cognitive performance and mood in adults: a systematic literature review and meta-analysis of randomized controlled trials. Marx W, Kelly JT, Marshall S, Cutajar J, Annois B, Pipingas A, Tierney A, Itsiopoulos C. Nutr Rev. 2018 Jun 1;76(6):432-443.
- Georgief Μ. Et al. Nutritional influences on brain development, Nutrition and brain development, (2018), 107:1310-1321.
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Δυσπεψία! Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται
Σεπ. 21.2023Δυσπεψία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές ιατρικές ασθένειες
Το μαγνήσιο (Mg2+) είναι ένα απαραίτητο ιόν για το ανθρώπινο
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Αυγ. 24.2023Οι πολυφαινόλες είναι μια γνωστή ομάδα φυτοχημικών ουσιών
Σουλφοραφάνη: Που βρίσκεται και που οφελεί!
Αυγ. 10.2023Είναι από ετών γνωστό ότι η κατανάλωση πράσινων και κίτρινων
Προστασία κατά τον καύσωνα
Αυγ. 3.2023Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα