

Σκλήρυνση κατά πλάκας και συμπληρώματα διατροφής
- 3 Φεβρουαρίου, 2017
- by: webera
Το φάρμακο που θα θεραπεύσει τη νόσο δεν έχει βρεθεί ακόμα. Στόχος της τρέχουσας θεραπείας είναι να αντιμετωπιστούν οι εξάρσεις, να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου και να βοηθηθούν τα συμπτώματα.
Η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στη Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς. Η διατροφική αντιμετώπιση της ΣκΠ περιλαμβάνει μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας και φτωχή πρόσληψη σε κορεσμένα λίπη και απλά σάκχαρα. Ακόμη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τη βιταμίνη D και το ασβέστιο που περιέχουν, δρουν προστατευτικά.
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν σημαντικό κλινικό όφελος(Shinto 2005).
Η βιταμίνη D παίζει κυρίαρχο ρόλο και ίσως να είναι ο απαραίτητος κρίκος στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών. Μελέτη στο περιοδικό Jama Neurology το Μάρτιο του 2014 έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται με πιο αργή εξέλιξη της ΣκΠ κάνοντας τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό επιβεβλημένο σε αυτούς τους ασθενείς.
Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι πολύ ευεργετικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες που είναι έντονο στον οργανισμό των ασθενών με ΣκΠ. Πιο συγκεκριμένα, το α-λιποϊκό οξύ μειώνει τη δραστηριότητα του ενδοκυττάριου μορίου CAM-1, που φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ΣκΠ, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο βαθμός της απομυελίνωσης. Η επιγαλλοκατεχίνη, το κυρίαρχο συστατικό του πράσινου τσαγιού, έχει δείξει σε ζωικές μελέτες ότι μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, προλαμβάνοντας έτσι τις σοβαρές νευρολογικές βλάβες. Τέλος, η κουρκουμίνη σχετίζεται με μείωση των επιπέδων της ιντερλευκίνης-17, που οδηγούν σε πιο ελαφρά νόσηση.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Alberto Ascherio, MD, DrPH et al. Vitamin D as an Early Predictor of Multiple Sclerosis Activity and Progression JAMA Neurol. 2014;71(3):A33-762.
2. Xie L et al. Amelioration of experimental autoimmune encephalomyelitis by curcumin treatment through inhibition of IL-17 production. Int Immunopharmacol. 2009 May;9(5):575-81.
3. Khalili M, et al. Does lipoic acid consumption affect the cytokine profile in multiple sclerosis patients: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Neuroimmunomodulation. 2014;21(6):291-6.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών