Προβιοτικά και Πρεβιοτικά
- 3 Μαρτίου, 2017
- by: webera
Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά Πιο συγκεκριμένα προκαλούν εκλεκτική ενεργοποίηση της ανάπτυξης και της δραστηριότητας των ήδη υπαρχόντων βακτηρίων του γαστρεντερικού σωλήνα ή εξωγενώς ταυτόχρονα χορηγούμενων βακτηρίων.
Όταν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά συνδυάζονται, σχηματίζουν τα συνβιοτικά. Γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται συνβιοτικά γιατί περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς και τα «καύσιμα» που χρειάζονται (πχ γιαούρτι, κεφίρ).
Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δη τα μη παστεριωμένα (π.χ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα). Για λόγους ασφαλείας, όμως, τα γαλακτοκομικά παράγονται συνήθως από παστεριωμένο γάλα και προστίθενται προβιοτικά στη συνέχεια.
Τα πρεβιοτικά τα βρίσκουμε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, σε μπανάνες, κρεμμύδια, σκόρδα, μέλι και αγκινάρες. Τα συμπληρώματα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών και συχνά ποικιλία διαφορετικών προβιοτικών που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Επιπλέον, απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο.
Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στις εξής περιπτώσεις:
- Θεραπεία της διάρροιας, ειδικά μετά από λήψη αντιβιοτικών
- Πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών
- Πρόληψη και θεραπεία κολπικών μυκητιάσεων και λοιμώξεων του ουροποιητικού
- Θεραπεία του συνδρόμου ευερεθίστου εντέρου
- Επιτάχυνση της θεραπείας συγκεκριμένων εντερικών λοιμώξεων
- Πρόληψη και μείωση της βαρύτητας του κοινού κρυολογήματος
Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν με ασφάλεια να προσθέσουν τροφές που περιέχουν προ- και πρεβιοτικά στο διαιτολόγιό τους.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Guarner F, Khan AG, Garisch J, Eliakim R, Gangl A, Thomson A, Krabshuis J, Le Mair T, Kaufmann P, de Paula JA, Fedorak R, Shanahan F, Sanders ME, Szajewska H. (2008). Probiotics and prebiotics. World Gastroenterology Organisation Practice Guideline.
- Reid G, Jass J,SebulskyMT, McCormick JK. (2003). Potential uses of probiotics in clinical practice. Clin. Microbiol. Rev. 16(4), pp.658-672.
- 3. Sanders ME. (2000). Considerations for use of probiotic bacteria to modulate human health. The Journal of Nutrition. 130(suppl.2), pp.384-390.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Πόσες βιταμίνες καταστρέφονται με το μαγείρεμα;
Φεβ. 29.2024Φυσικά αντιοξειδωτικά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα
Η βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στην πρόληψη
Σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ
Φεβ. 8.2024Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει
Η συμβολή της γλουταμίνης στην υγεία του εντέρου
Φεβ. 1.2024Τα αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με πολλούς ρόλους στο
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που
Γαστρεντερίτιδα: Καταπολέμηση με φυσικό τρόπο!
Ιαν. 11.2024Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα,