

Πρόληψη οφθαλμικού καταρράκτη
- 14 Ιουλίου, 2017
- by: webera
Αν και ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται χειρουργικά μέσω αντικατάστασης με τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό για να αποκατασταθεί η όραση, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλήματα λόγω έλλειψης χειρουργικών υπηρεσιών ή λόγω του κόστους του χειρουργείου. Η αναγνώριση παραγόντων κινδύνου για καταρράκτη που επιδέχονται τροποποίησης είναι ως εκ τούτου σημαντική και μπορεί να βοηθήσει στην καθιέρωση προληπτικών μέτρων.
Για τη θόλωση του φακού (καταρρακτογένεση) φαίνεται ότι ευθύνονται οξειδωτικές βλάβες από φωτοχημικές και μη φωτοχημικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Το βήτα-καροτένιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C ως αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Μία πρόσφατη μεταανάλυση αναφέρει ότι η πρόσληψη βιταμίνης Α και βήτα-καροτενίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας καταρράκτη(Wanget al. 2014).
Έως σήμερα ένας σημαντικός αριθμός επιδημιολογικών μελετών έχει δημοσιευτεί για να διερευνήσει τη σχέση της βιταμίνης C με τον κίνδυνο για καταρράκτη με τα έως τώρα αποτελέσματα να παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια. Η βιταμίνη C δέχτηκε από νωρίς το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς είναι γνωστή αποτελεσματική αντιοξειδωτική ουσίασε περιβάλλον χαμηλών μερικών πιέσεων οξυγόνου-όπως είναι ο φακός-, αλλά και επειδή βρίσκεται σε αφθονία στη φύση χωρίς να σχετίζεται με σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα και σε υψηλές δόσεις.
Για το λόγο αυτό έγινε μια μεγάλη μεταανάλυση το 2015, η οποία εκτίμησε τον κίνδυνο δημιουργίας καταρράκτη αναλόγως με την πρόσληψη αλλά και τα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δηλώνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Η σχέση αυτή ήταν σημαντικότερη στην Αμερική και τη Ασία. Ο μικρός αριθμός μελετών και συμμετεχόντων στις μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη φαίνεται ότι δεν επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό.Επιπλέον, στη συγκεκριμένη μεταανάλυση δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία βιταμίνης C. Γι’ αυτό περισσότερες μελέτες με συγκεκριμένες δόσεις βιταμίνης C αναμένονται στο μέλλον.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ActaOphthalmol. 2016 May;94(3):e170-6. Epub 2015 Mar 4. Association of vitamin C with the risk of age-related cataract: a meta-analysis.Wei L, Liang G, Cai C, Lv J
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων
Aμινοξέα: Πηγή ενέργειας όχι μόνο για αθλητές!
Ιαν. 19.2023Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στα
D3: Πότε πρέπει να παίρνουμε την βιταμίνη D3;
Ιαν. 12.2023Οι δύο κύριες μορφές βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη)
Προσοχή!! Ιώσεις!! 5 βήματα για την πρόληψη τους
Ιαν. 5.2023Πρωτοχρονιά στο κρεβάτι έκαναν πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας
Με το ξεκίνημα του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι παίρνουν
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των γνωστικών