

Πόσο απαραίτητα είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
- 29 Δεκεμβρίου, 2017
- by: webera
Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν μεμονωμένα ή συνδυαζόμενα συστατικά και ουσίες, που στη “φυσική τους μορφή”, εμπεριέχονται σε τροφές ή φυτά. Τα προϊόντα αυτά, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία για να πάρουν την τελική τους μορφήχρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της διατροφής, εφόσον οι ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψει μία “φυσιολογική” διατροφή.
Τα συμπληρώματα διατροφής απλά συμπληρώνουν τη διατροφή μας, δεν αντικαθιστούν τις τροφές, δεν αποτελούν υποκατάστατό τους και δεν έχουν “μαγικές”, θεραπευτικές ή άλλες, ιδιότητες.
Ενώ είναι πάντα προτιμότερο τα θρεπτικά συστατικά να λαμβάνονται μέσω των τροφών, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι ανεπαρκείς δίαιτες, η εξάντληση του εδάφους (όπου καλλιεργούνται οι τροφές) από θρεπτικά συστατικά και η αδυναμία κάποιων ανθρώπων να απορροφήσουν ικανοποιητικά τις βιταμίνες της τροφής.
Παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών οι οποίοι χρειάζονται τα συμπληρώματα διατροφής. Σύμφωνα με την Αμερικανική διαιτολογική εταιρεία (ΑΜΑ) είναι ενδεχομένως χρήσιμα σε όσους:
• Δε διατρέφονται σωστά ή είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι.
• Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων όπως η ζάχαρη.
• Διατρέφονται μονομερώς.
• Ακολουθούν υποθερμιδικές δίαιτες για απώλεια βάρους.
• Αισθάνονται μυϊκή ατονία.
• Αναρρώνουν από ασθένειες.
• Εργάζονται σε βαριές και σκληρές χειρωνακτικές εργασίες.
• Διαβάζουν σε εντατικούς ρυθμούς (μαθητές-φοιτητές).
• Αθλούνται συστηματικά ή είναι επαγγελματίες αθλητές.
• Βρίσκονται σε κατάσταση στρες ή άγχους.
• Καπνίζουν (κάθε τσιγάρο καταστρέφει περίπου 25mg από την βιταμίνη c).
• Καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά.
• Βρίσκονται στη τρίτη ηλικία.
• Έχουν προβλήματα με τα νύχια ή τριχόπτωση.
• Βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και λοχείας.
• Παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.
• Είναι παιδιά ή έφηβοι και βρίσκονται στη περίοδο της ανάπτυξης.
Υπάρχουν όμως και σημαντικές ενστάσεις. Όλα τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι ίδια. Όταν αγοράζουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής, ουσιαστικά κλείνουμε τα μάτια και εμπιστευόμαστε την εταιρεία που το παράγει και τους ελέγχους ποιότητας που διαθέτει, που διαφέρουν σημαντικά από εταιρεία σε εταιρεία. Ανάλογα με το σκεύασμα μπορεί να υπάρχει μεγάλη ανισορροπία στα συστατικά (πχ σε μια πολυβιταμίνη) ή ακόμα και να περιέχονται τοξικές ουσίες.
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να λαμβάνονται αλόγιστα και χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, το φυλλικό οξύ, ενώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού διορθώνει νευρολογικά ελλείμματα στο έμβρυο, όταν λαμβάνεται αλόγιστα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι επειδή ένα συμπλήρωμα διατροφής ωφελεί κάποιον, δε σημαίνει ότι είναι και κατάλληλο για όλους.
Το να βασιζόμαστε μόνο στα συμπληρώματα διατροφής χωρίς να προσέχουμε τη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε. Τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να συγκριθούν με την πολυπλοκότητα αυτών που περιέχει η τροφή. Έτσι, δεν μπορεί να σκεπτόμαστε μόνο πώς θα προσλάβουμε πχ. χαλκό μέσω ενός συμπληρώματος χωρίς να λάβουμε υπόψη τους συμπαράγοντες που απαιτούνται για να μπορέσει τελικά ο οργανισμός να τον χρησιμοποιήσει (και οι οποίοι λαμβάνονται με άλλα συστατικά της τροφής).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:
Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι η πιο σημαντική παρέμβαση που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει τον οργανισμό του. Οι διατροφικές ελλείψεις είναι πραγματικές με σοβαρές επιπτώσεις (και πρέπει να διορθώνονται με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής), αλλά η διόρθωση της δίαιτας πρέπει πάντα να είναι το πρώτο μας μέλημα. Πριν την έναρξη ενός συμπληρώματος διατροφής είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευόμαστε ένα γιατρό που εμπιστευόμαστε.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΝΤZΟΣ
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια μέσω της διατροφής
Διαβήτης και σωστή διατροφή
Μάι. 25.2023Ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως,
Χαμηλός σίδηρος ! Τι πρέπει να γνωρίζουμε?
Μάι. 18.2023Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος και η έλλειψή
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι από ιώσεις
Χρόνια κόπωση !!! Τι πρέπει να κάνουμε
Μάι. 4.2023Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ), επίσης γνωστό ως μυαλγική
Arthro Health ( Συστατικά και Δράσεις)
Απρ. 20.2023Το συμπλήρωμα διατροφής Arthro Health περιέχει θειική χονδροϊτίνη,