

Πως το ελαιόλαδο βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα
- 25 Νοεμβρίου, 2019
- by: webera
Από τα παλιά χρόνια γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα βότανα προάγουν την ανθρώπινη υγεία.. Σήμερα, ωστόσο, καταλαβαίνουμε τα λόγο, αφού αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυσικά βιοενεργές πολυφαινόλες. Κάποιες βιταμίνες όπως και οι πολυφαινόλες παρουσιάζουν πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας τις πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο μεταβολισμό.
Οι αποδείξεις για τις ευεργετικές δράσεις των πολυφαινολών στον ανθρώπινο οργανισμό συνεχώς αυξάνονται. Φαίνεται ότι η δράση τους είναι πλειοτροπική με βασικό χαρακτηριστικό την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα. Οι πολυφαινόλες μειώνουν τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών οξυγόνου στον οργανισμό και μέσω αυτής της ιδιότητας καθυστερούν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών, νευροεκφυλιστικών και άλλων παθήσεων, ενώ παράλληλα μειώνουν τη νοσηρότητα.
Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς το λάδι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και δημοφιλές σε πολλές χώρες, αναπόσπαστο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, με πολλές και καλά τεκμηριωμένες ευεργετικές δράσεις.
Τα φαινολικά συστατικά της ελιάς είναι κυρίως γλυκίδες (ελαιοευρωπαΐνη), αλκοόλες και φαινόλες (τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη) και φλαβονοειδή. Οι φαινολικές ενώσεις είναι κύρια υπεύθυνες για την πικρή γεύση του λαδιού και η περιεκτικότητα του λαδιού σε αυτές εξαρτάται από τη διαδικασία εξαγωγής. Πρόκειται για πανίσχυρα αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-αγγειογόνες ιδιότητες.
Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ιδιαίτερα η ικανότητά τους να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζοντας τον πολλαπλασιασμό και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και την παραγωγή των κυτταροκινών και άλλων παραγόντων που συμμετέχουν στην ανοσολογική άμυνα.
Επιπλέον, τα συστατικά της ελιάς (υδροξυτυροσόλη-τυροσόλη-ελαιευρωπαΐνη) επεμβαίνουν στη διαδικασία αντιγραφής και πολλαπλασιασμού του DNA πολλών λοιμογόνων παραγόντων δρώντας έτσι αποτελεσματικά έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Σταματώντας αυτή τη διαδικασία το μέγεθος του ιικού φορτίου δεν μπορεί να υπερκεράσει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι ο οργανισμός αμύνεται ικανοποιητικά.
Ως εκ τούτου, η αύξηση στην κατανάλωση του ελαιόλαδου καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τις πολυφαινόλες της ελιάς σε πληθυσμούς με χαμηλή πρόσληψη φαίνεται πολύ λογική και δρα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Θανάσης Καραμούντζος MD, MSc
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols. Gorzynik-Debicka M, Przychodzen P, Cappello F, Kuban-Jankowska A, Marino Gammazza A, Knap N, Wozniak M, Gorska-Ponikowska M. Int J Mol Sci. 2018 Feb 28;19(3).
YOU MIGHT ALSO LIKE More From Author
Βιταμίνη B6: Ιδιότητες και οφέλη
Δεκ. 1.2023Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, βρίσκεται σε μια
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη
Ριγανέλαιο και ιώσεις
Νοέ. 15.2023Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη
Διατροφή για αθλητές και δρομείς
Νοέ. 2.2023Η διατροφή αποτελεί κρίσιμη πτυχή του Μαραθωνίου δρόμου
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος ήταν υπό
Αμινοξέα: Ιδιότητες και οφέλη
Οκτ. 19.2023Τα θρεπτικά συστατικά της τροφής διακρίνονται δομικά στις